Міненерго та норвезькі парламентарі обговорили глобальну енергобезпеку та співпрацю у розвитку ВДЕ 

Share

 Міністр енергетики Герман Галущенко провів зустріч з делегацією парламенту Норвегії з питань закордонних справ та оборони на чолі з головою Іне Еріксен Сьорейде, передає пресслужба міністерства. 

Зазначено, що сторони обговорили допомогу Норвегії у відновленні українського енергосектору, напрямки поглиблення співпраці у розвитку відновлюваних джерел енергії та питання забезпечення енергетичної безпеки Європи.

«Україна має амбітну мету стати енергетичним хабом Європи. Тож ми зацікавлені у поглибленні співпраці з партнерами. Зокрема, плануємо нарощувати потужності гідроенергетики, тож для нас є важливим вивчення досвіду Норвегії у цій галузі. Перспективною є також співпраця в інших напрямках відновлюваної енергетики, а саме вітровій генерації, газовій галузі», – наголосив Галущенко.

При цьому, міністр поінформував представників делегації про поточний стан української енергосистеми та результати ремонтної кампанії на енергооб’єктах, яка проводилася, зокрема, із використанням обладнання, наданого партнерами, і стала наймасштабнішою в історії України.

Також сторони обговорили напрямки подальшої співпраці країн в енергетичній галузі у контексті інтеграції України до європейських енергетичних ринків. Зокрема, Міненерго працює з норвезькими партнерами над підготовкою спільних проєктів для залучення інвестицій у технології генерації енергії, а також розвиток сталих і гнучких систем передачі та розподілу електроенергії.

Окрему увагу під час зустрічі було приділено питанням загальноєвропейської й глобальної енергетичної безпеки. Обговорювалася необхідність консолідації міжнародних зусиль для усунення ризиків, пов’язаних з окупацією росіянами Запорізької АЕС та залежністю окремих європейських країн від російських енергоносіїв.

Як повідомлялося раніше, з моменту широкомасштабного вторгнення Норвегія надала понад 450 млн дол. у вигляді грантів на енергетику. Крім того, Україна отримала 28 вантажів гуманітарної допомоги від норвезьких партнерів загальною вагою понад 250 тонн, до якої увійшли генератори, спецтехніка, трансформатори та високовольтне обладнання.