Україні потрібно змінювати режим торгівлі металобрухтом

Share
Поточний стан справ у сфері експорту металобрухту вже давно не відповідає національним інтересам України. У галузі процвітають сірі схеми, підробка документів та корупція, внаслідок чого державний бюджет перестав отримувати хоч якісь кошти у вигляді мита від вивезення брухту. Логічним вирішенням цієї проблеми може стати тимчасова заборона на експорт стратегічної сировини з країни.

Вже практично ні в кого у світі не залишається сумнівів, що металобрухт є основою сировиною для декарбонізації металургії, тому його потрібно залишати всередині країни та переробляти. Тим більше, що 1 тонна переробленого в країні брухту дає приблизно в 4 рази більше податкових надходжень, ніж 1 тонна експортованого. Але така формула була справедливою, коли експортери брухту платили до держбюджету мито у розмірі 180 євро/т.

Така промислова політика працювала: збільшення розміру мита призвело до скорочення експорт брухту з України у 2022 році в 11,5 рази, до 53,6 тис. т. До того ж із експортованих обсягів до держбюджету надходили кошти від сплати мита. При цьому в Євросоюзі, з яким фактично вже діяв режим безмитної торгівлі, український брухт майже не закуповували.

Однак з кінця 2022 року український металобрухт різко знадобився в ЄС. За підсумками 2023 року експорт металобрухту з України підскочив у 3,4 рази, до 182,5 тис. т. Характерно, що 100% цього обсягу припало на європейські країни. Відтак брухтозаготівельники сплачували до державної скарбниці усього 3-5 євро з тони сировини замість 180 євро/т при експорті за межі ЄС. А з 1 січня 2024-го взагалі припинили це робити, оскільки мито «обнулилося».

При цьому європейські країни, наприклад Польща чи Болгарія, куди вивозиться вітчизняний брухт, є скоріше «перевалочними базами» для подальшого реекспорту сировини до тих країн, де вже діє мито у 180 євро/т, наприклад, до Туреччини чи Індії.

До прикладу Польща, яка на папері є головним реципієнтом українського брухту у воєнний період, сама є нетто-експортером металобрухту. У 2022 році країна експортувала 1,37 млн. т брухту, а за підсумками 2023 року показник зріс до 1,87 млн. т. Із цього обсягу 500 тис. т було направлено до Індії, 300 тис. т – до Туреччини та ще 500 тис. т до інших неєвропейських країн. Україна ж експортувала до Польщі 170 тис. т свого брухту, хоча внутрішнє польське споживання становить близько 4 млн. т.

Очевидно, що дефіциту брухту в Польщі немає, а українські обсяги значною мірою реекспортуються, про що свідчать документи. Так, у розпорядженні редакції є транспортна накладна СМГС експедитора ТОВ «Пром транс» (м.Київ) на перевезення майже 678 тонн металобрухту на адресу найбільшого польського експортера металобрухту Polcopper SP. Z.O.O. Станцією завантаження брухту у вагони «Укрзалізниці» вказано Мацеєв (Волинська область), далі потяг пройшов через ПП «Ягодин-Дорогуськ», а кінцевою станцією призначення став морський порт Гданська. Тобто, вочевидь, вантаж доставили в Польщу не для внутрішнього споживання, а для подальшої відправки із порту в інші країни.

Така схема доставки дозволяє уникати сплати мита розміром 180 євро/т, яке стягуєься при вивозі брухту в країни поза ЄС. Правоохоронці вже звертали увагу на подібні випадки. Наприклад, минулого року ДБР повідомляло, що викрило незаконну схему вивезення металобрухту з України обсягом 45 тис. т. Експортери надавали фіктивні документи, на підставі яких митники за винагороду оформлювали сертифікат про походження EUR.1, який дає право на сплату зниженої ставки експортного мита.

У результаті держава зазнала збитків лише за цим епізодом на 350 млн. грн. Тоді ж було порушено кримінальне провадження за фактами зловживань службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК України), за яким передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років.

Пізніше БЕБ повідомляло про виявлення схеми уникнення сплати мита на експорт металобрухту у розмірі 65 млн. грн. Бюро знайшло 3 підприємства, які шляхом маніпуляцій з номенклатурою товарів вивезли з України 220 тис. т брухту без сплати мита 180 євро/т.

Втім, незважаючи на такі викриття та кримінальні справи, експорт металобрухту з України продовжує зростати. У січні 2024 року обсяги експорту металобрухту в річному обчисленні зросли у 2 рази і склали 17 тис. т. А у лютому-2024, за попередніми оцінками, цей показник становив 19 тис. т. Більше того, наприкінці місяця на внутрішньому ринку України підвищилися ціни, а отже, частина обсягів брухту на експорт не потрапила.

Тож виглядає так, що кримінальні справи ДБР, БЕБ та інших силових структур поки не допомагають зупинити схеми з експорту українського металобрухту до країн ЄС, звідки сировина реекспортується до інших неєвропейських країн. Це демонструє неефективність поточної економічної політики щодо стратегічної сировини та зокрема такого заходу, як експортне мито. Логічним вирішенням цієї проблеми може стати тимчасова заборона на експорт металобрухту з України.