Ринок фарбованої сталі: українська продукція посуне китайську

Share
У 2023 році українські виробники прокату з полімерним покриттям повернулись до довоєнних обсягів виробництва. Підприємства не планують зупинятися на цьому шляху, розраховуючи відвоювати частку ринку, яку займає китайська продукція, повідомив керівник Metipol Денис Рисухін під час засідання комітету УЦСБ з покрівельних, фасадних конструкцій та ЛСТК.

Виробництво додало 60%

Наразі в Україні працює 4 виробники фарбованої сталі, які минулого року збільшили виробництво продукції на 60% у річному вимірі – до 65 тис. тонн. Це також перекрило результати 2021 року, коли обсяги внутрішнього виробництва складали 61 тис. тонн.

“Зростання виробництва є по всіх підприємствах – від 33% у компанії Модуль Україна до 53% у Хеві Метал. Почало роботу нове виробництво у Білій Церкві, яке до кінця року вийшло на виробництво до 2 тис. тонн в місяць. Також відомо, що на 2024 рік запланований запуск нового виробництва. Ще мінімум одна лінія фарбування знаходиться на стадії проекту. Проектні роботи вже починаються, тож я думаю, що в 2025 році у нас вже буде 6 виробників”, – зазначив Рисухін.

виробництво фарбованої сталі

Споживання зростає

Оптимізму українським компаніям додає певне пожвавлення внутрішнього споживання фарбованої сталі. Минулого року ємність ринку зросла на 82% відносно 2022 року і склала 277 тис. т. Metipol розраховує, що цей тренд продовжиться, отже у 2024-му можна очікувати на подальше збільшення ринку принаймні на рівні середніх за останні роки темпів у 10%, тобто до 300 тис. тонн.

Примітно, що разом зі збільшенням ємності ринку минулого року відбулося й зростання частки українського матеріалу до 21,4% проти 19,6% у 2022-му. В абсолютних показниках споживання українського фарбованого прокату зросло вдвічі – із 29,8 тис. т у 2022-му до 59,4 тис. т у 2023.

споживання фарбованої сталі

 

 

Китайський фактор

Присутність української продукції на внутрішньому ринку надалі тільки посилюватиметься, вважає Рисухін, оскільки підприємства зможуть замістити значні обсяги неякісної китайської продукції, відносно якої в Україні із вересня 2023 року діє антидемпінгове мито розміром від 30% до 48%.

Минулого року китайські виробники завезли в Україну 95,8 тис. т. сталі з покриттям, що складає третину від загального обсягу споживання цієї продукції в Україні. “Це значить, що на ринку відкривається сегмент під заміщення імпорту обсягом у 100 тис. тонн. Основними бенефіціарами (цієї ситуації – ред.) будуть українські виробники, які зможуть продовжувати свій розвиток”, – зауважив Рисухін.

споживання фарбованої сталі

Всі вони мають плани по нарощуванню виробництва. Зокрема, за даними Рисухіна, Хеві Метал, що входить до Metipol, планує збільшити випуск із 25 тис. тонн у 2023 до 40 тис. тонн у 2024-му. А Модуль Україна, яке також контролює Metipol, має намір наростити виробництво із 19 тис. тонн до 30 тис. тонн. Враховуючи можливості інших підприємств, загальний обсяг внутрішнього виробництва може скласти щонайменше 80-90 тис тонн, зазначив Рисухін.

Водночас певну частку китайського металу можуть замістити й імпортери, які швидко запропонують споживачам якісну альтернативу. “Серед таких ми бачимо Південну Корею, Індію та Туреччину”, – резюмував директор Metipol.