Україна у 2024 році буде активно розвивати атомну енергетику – Міненерго 

Share

Розвиток атомної галузі, децентралізація генерації електроенергії та посилення фізичного захисту об’єктів енергетичної інфраструктури стануть ключовими напрямками діяльності Міненерго у 2024 році.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, передає пресслужба міністерства. 

«Плани великі, і я впевнений, що ми їх реалізуємо. Це і співпраця зі США у проєктах розвитку атомної енергетики. Я думаю, що ми якнайшвидше ухвалимо відповідне законодавство і почнемо будівництво великих блоків. По-друге, це розвиток співробітництва в урановій сфері – з Великою Британією, Канадою і США – для того, щоб витіснити росіян зі світових ринків», – зазначив міністр.

Очільник Міненерго нагадав, що у 2023 році було реалізовано низку заходів у цих напрямках, зокрема американською Westinghouse у співпраці з фахівцями українського НАЕК «Енергоатом» було розроблено новий вид ядерного палива для реакторів ВВЕР-440, що зруйнувало російську монополію на цьому ринку та відкрило двері для запровадження санкцій проти російської атомної галузі.

Серед пріоритетних напрямків діяльності у поточному році – також децентралізація і нарощування потужностей розподіленої генерації електроенергії, зокрема за рахунок встановлення газових турбін. 

«Також продовження ремонтної кампанії й заміщення високовольтних трансформаторів на підстанціях, системи захисту», – зауважив Галущенко.