Відновлення української металургії залежить від доступу до Чорного моря – Reuters

Share

Без доступу до експортних перевезень Чорним морем перспективи відновлення українського металургійного сектору є малоймовірними, пише Reuters.

Журналісти агенції відвідали металургійний комбінат «Запоріжсталь» та поспілкувалися з представниками галузі й експертами, щоб розказати про поточний стан українського ГМК.

Однією з головних проблем української металургії залишається обмежена логістика, зазначають в Reuters. До широкомасштабного російського вторгнення українські підприємства виплавляли 21-22 млн тонн сталі на рік, відправляючи близько 80% продукції на експорт.

У 2022 році обсяги виробництва скоротились до 6,3 млн тонн. Такий спад частково пояснюється окупацією частини українських територій, що призвело до втрати контролю та руйнування великих комбінатів, зокрема в Маріуполі. Однак блокування Росією морського експорту, який раніше був основним каналом постачання металургійної продукції на зовнішні ринки, також дається взнаки.

«Якщо не відкриють морські порти, наша галузь не виживе, й усі інші галузі підуть услід за нами», — сказав Reuters Олександр Каленков, президент об’єднання підприємств «Укрметалургпром».

За останніми даними, за дев’ять місяців 2023 року виробництво сталі скоротилося ще на 17% проти минулого року, до 3,9 млн тонн, хоча за підсумками року показник може дещо зрости. Невеликою світлою плямою є внутрішній попит, який зростає, оскільки Україна виготовляє більше зброї, будує бомбосховища та починає відбудовувати міста, що були пошкоджені під час війни.

Але навіть з урахуванням того, що споживання майже подвоїлося до 2,6 млн тонн із січня по вересень, цього недостатньо для підтримання галузі, яка раніше експортувала чотири п’ятих своєї продукції. До великої війни частка гірничо-металургійного комплексу загалом становила 10% ВВП України та 30% експорту.

Оскільки чорноморських перевезень практично не існує, виробники сталі відправляють продукцію залізницею. Хоча її спроможності досить обмежені. З 1800 вантажних вагонів, які щодня прямують з України до Європи, близько половини припадає на металургійну промисловість, а ліміт для залізничного експорту становить близько 3 млн тонн на рік.

«Якщо порівнювати з морськими перевезеннями, то це коштує вчетверо дорожче», — сказав керівник «Запоріжсталі» Роман Слободянюк в інтерв’ю Reuters. Він додав, що цього року тарифи на вантажні залізничні перевезення зростуть, що призведе до збільшення вартості ще на 20–30 %.

Наразі Україна почала спрямовувати вантажі Чорним морем через так званий гуманітарний коридор, що пролягає вздовж узбережжя України, Румунії та Болгарії та далі територією Туреччини, після того як Росія вийшла із зернової угоди. Влада та бізнес сподіваються, що новий маршрут дозволить везти не тільки сільгосппродукцію, а й сталь, хоча він є ризикованим, оскільки Росія збільшила кількість атак на портову інфраструктуру.