Метінвест збільшив експорт до Польщі на 16%, але відзначив труднощі з перевалкою [AI+]

Share

У 2023 році Метінвест збільшив загальний обсяг експорту до Польщі на 16%, до 1,9 млн тонн, повідомила керівниця відділу логістики Metinvest Polska Юлія Мєзєнцева в інтерв’ю польському виданню Puls Biznesu. Наведені ілюстрації згенеровані штучним інтелектом (АІ) від Bing.

«2023 рік був для нас дещо кращим, ніж попередній. На залізничній мережі Польщі вже не було стільки заторів і черг, що сприяло підвищенню ефективності перевезень. Проти минулого року ми зафіксували зростання тоннажу на 16%. Через польські порти та залізниці ми загалом перевезли 1,9 млн тонн, з яких близько 1,3 млн — металопродукція, 378 тисяч — залізна руда і 237 тисяч — коксівне вугілля», — зазначила вона.

З усього обсягу продукції, доставленої з України до Польщі, 939 тисяч тонн експортовано до інших країн через польські порти. Частину товарів, привезених з України до Польщі, доправляли залізницею або вантажівками до Німеччини, Чехії, Італії, Словаччини та інших країн.

«Вугілля, потрібне для роботи наших металургійних заводів в Україні, також перевантажувалося в польських портах», — додала Мєзєнцева.

Керівниця відділу логістики Metinvest Polska прогнозує, що у 2024 році Метінвест збереже або дещо збільшить обсяги постачання певних товарів на польський ринок. Водночас вона відзначила, що поточний рівень експорту в Польщу є нижчим від довоєнних показників: «У 2021 році безпосередньо на польський ринок пішло 1,2 мільйона тонн нашої металопродукції, через рік — 0,7 мільйона, а у 2023 році — 0,8 мільйона. Через війну ми маємо обмежені можливості для зростання виробництва та постачання».

Крім того, вона звернула увагу на проблеми з транспортуванням товарів через польсько-український кордон та перевалкою в портах, які перешкоджають постачанню на польський ринок і транзиту морськими шляхами.

«Польсько-українська угода передбачає, що шість поїздів на день зі сталлю і рудою мають проходити широкою колією на пункті пропуску Медика. Насправді пропускають три-чотири, оскільки польська прикордонна та залізнична адміністрації надають пріоритет іншому транспорту. Тому ми часто змушені довго чекати на кордоні, що збільшує наші витрати. За кожну годину простою нам доводиться сплачувати 1,9 швейцарських франків за комерційний вагон», — зазначила Мєзєнцева.

Вона також висловила сподівання, що призупинення протестів перевізників на фермерів на польсько-українському кордоні сприятиме безперебійному перевезенню автомобільним і залізничним транспортом. 

За словами Мєзєнцевої, з 2022 року ефективність залізничних перевезень в напрямку польських портів значно покращилась. Хоча в самих портах є труднощі з перевалкою.

«Сипучі вантажі, такі як залізна руда та вугілля, перевантажуються набагато швидше, ніж металопродукція. Перевалка в польських портах проходить учетверо повільніше, ніж на чорноморських терміналах», — зазначила вона, додавши, що це може відбуватися через брак персоналу в терміналах.

Нагадаємо, підприємства Групи Метінвест у 3 кварталі 2023 року скоротили виробництво сталі на 8%, прокату – на 3%