Укрзалізниця обіцяє відновити продажі металобрухту

Share

Цього тижня, нарешті, вперше за пів року урядовці, народні депутати, представники УЗ та металургійних компаній провели спільну нараду у економічному комітеті Ради, аби віднайти шляхи розблокування продажів металобрухту залізницею. Під головуванням заступника голови комітету Дмитра Кисилевського, зустріч пройшла у конструктивній атмосфері, сторони заявили, що є однодумцями у цьому питання, а «Укрзалізниця» пообіцяла відновити продажі брухту після прийняття урядом постанови №1054. Голова правління УЗ Євген Лященко навіть запевнив металургів, що компанія готова із березня «викидати» на ринок 20 тис. т брухту на місяць.

Починаючи із середини лютого цього року, знов актуалізувалася проблема дефіциту брухту на внутрішньому ринку України. Причин цьому декілька: через військові дії знищуються брухтозаготівельні потужності, багато територій ще заміновані, крім того, скорочується кількість «збираючих рук» через оголошену мобілізацію. «Це вже вплинуло на планові обсяги виробництва сталі. Деякі підприємства заміщують нестачу брухту чавуном, але це неправильно з технологічної точки зору, а деякі – на жаль, знижують обсяги виробництва. Ми розраховуємо на зростання навесні, але ці плани під загрозою», – сказав президент «Укрметалургпрому» Олександр Каленков.

За його словами, суттєво поліпшити ситуацію із пропозицією брухту могла б «Укрзалізниця», але компанія зупинила продажі сировини ще у вересні. Саме тому асоціація «Укрметалургпром» звернулася до економічного комітету Ради, щоб той ініціював відновлення діалогу з УЗ.

«Для нас стало ударом те, що УЗ припинила продажі брухту. Ми розраховували та нам обіцяли, що зимою «Укрзалізниця» реалізує 44 тис. т металобрухту. Наразі ми «з’їли» усі зимові запаси сировини. Тому для нас вкрай важливо, щоб УЗ відновила продажі», – розповів на нараді Валентин Макаренко, голова правління «Інтерпайп Втормету». Керівник напрямку «Метінвест-Ресурс» В’ячеслав Попов підтвердив, що його компанія досить боляче пережила цю зиму з точки зору нестачі брухту. «Нам й досі не вистачає не просто пари тонн сировини, рахунок вже йде на десяток тисяч тонн. Зараз склалася така ситуація, що ми не знаємо, чи сподіватися на збільшення виробництва, аби задовольнити попит на внутрішньому ринку, чи ми зможемо зайняти ті ніші на експортних ринках, що залишилися після санкцій проти російської продукції», – сказав він.

Голова представництва «АрселорМіттал Кривий Ріг» Володимир Ткаченко зауважив, що наразі його підприємство є збитковим. «В цьому році наше завдання – вийти на беззбитковість, а беззбитковість досягається лише одним шляхом – збільшенням обсягів виробництва. Всі хочуть зростати, але брухту стає менше. Якщо УЗ відновить продажі брухту, його стане більше на ринку», – підкреслив він.

З моменту останнього «брухтового» аукціону «Укрзалізниці» пройшло вже більше півроку. Така пауза, звісно, відобразилася на додаткових доходах компанії. Якщо у 2022 році УЗ реалізувала 113 тис. т брухту на 670 млн. грн., то у 2023-му ці показники впали до 76 тис. т і 460 млн. грн. відповідно. Більш того, металурги кажуть, УЗ припинила постачання навіть по вже укладеним угодам у 1 кварталі 2023 року.

«На жаль, є об’єктивні обставини, чому ми не продаємо брухт, – сказав голова правління «Укрзалізниці» Євген Лященко. – Відбулися зміни в «нормативці», ми чекаємо на прийняття Кабміном змін у постанову №1054, які відкриють нам можливості відновити продажі брухту».

Урядова постанова №1054 визначає порядок розпорядження майном АТ «Укрзалізниця». Наразі майже усі відомства її погодили, окрім Мінфіну, який має ряд зауважень щодо списання майна УЗ. Але продажі брухту на майданчику Прозорро – це не списання, кажуть металурги, та й в самому Мінфіні не бачать перешкод для продажів металобрухту.

Тим не менш, в УЗ готові відновити продажі лише після прийняття урядом постанови №1054. «Ми вже відпрацювали досить великий обсяг брухту, який готові виставити на продаж. Мова йде про 20 тис. т на місяць. Щойно буде знято заборону, ми точно готові цей обсяг продавати. Крім того, вже наприкінці березня буде завершено розробку персонального кабінету покупця, де він може стежити, як УЗ відпрацьовує його покупку», – каже Лященко. Крім того, під час наради він закликав металургів збільшити обсяги виробництва металопродукції, оскільки саме УЗ потрібне збільшення обсягів перевезень.

Проте на прохання металургів оприлюднити більш детальні та довгострокові плани, до кінця 2024 року, голова правління УЗ ухилився від відповіді, лише відмітивши: «В нас план є». Каленков вважає, що в цій невизначеності є ризики: «УЗ має потужності відвантажувати лише певний обсяг брухту на місяць. Якщо продажі відновляться лише влітку, то це не призведе до збільшення виробництва сталі».

«Вкрай важливо мати графік відвантажень брухту УЗ, бажано, до кінця року. Під нього ми наймемо робітників та підготуємо потужності, аби переробити брухт для того, щоб виплавити більше сталі», – зазначив Макаренко.

За словами Попова, УЗ має вдосконалити систему комунікацій із ринком. «Взимку дуже не вистачало зворотного зв’язку, чому «Укрзалізниця» припинила продажі. Зараз компанія обіцяє продавати по 20 тис. т на місяць, але існує загроза, що ці плани можуть мінятися, коригуватися, можуть бути форс-мажори чи перегляд можливостей УЗ. Тому потрібно відновити оперативний діалог», – сказав він.

Проте чиновники випромінюють оптимізм, що УЗ відновить продажі брухту в березні. Мінфін пообіцяв, що найближчим часом надасть свої зауваження до постанови №1054. Після їх врахування проєкт документу має пройти розгляд в урядовому комітеті, а наприкінці першої декади березня його має ухвалити Кабмін. В «Укрзалізниці» зазначили, що до цього моменту в компанії все буде готово, щоб одразу відновити продажі.