45% публічних закупівель з вимогою локалізації у вересні відбулося з порушеннями – дослідження CMD Ukraine

Share

У вересні 2023 року на платформі Prozorro опубліковано інформацію про 540 закупівель товарів на суму 4,8 млрд гривень, на які розповсюджується вимога локалізації.

За цей період на Prozorro оголошено 435 закупівель товарів, до яких застосовується вимога локалізації, але у 161 з них ця вимога не дотримана. Крім того, у вересні був підписаний 61 договір про закупівлі товарів, які підпадають під вимоги щодо локалізації, але до 56 з них не були додані документи щодо підтвердження локалізації. Також у вересні було виконано 44 договорів щодо публічних закупівель товарів, щодо яких застосовується вимога локалізації, але у 27 з них не було надано фактичну калькуляцію щодо української складової у предметі закупівлі. Загалом з 540 досліджених закупівель у 244 (45%) виявлено порушення дотримання вимог локалізації.

Про це свідчать дані дослідження аналітичного центру CMD Ukraine. За даними Центру, якби всі товари у згаданих закупівлях мали б мінімально встановлений законом на поточний рік рівень локалізації 15%, це забезпечило б більше 1 млрд. грн. податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів, а також відповідний мультиплікативний ефект для економіки.

До Топ-5 найбільших порушників серед замовників увійшли Департамент ЖКГ Донецької облдержадміністрації (32,99 млн. грн.), Херсонська обласна комунальна аварійно-рятуальна служба (12,75 млн. грн.), КП "Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства Марганецької міської ради" (8,29 млн. грн.), Василівська сільська рада Болградського району Одеської області (6,23 млн. грн.), Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області (6,09 млн. грн.).

Законодавство про локалізацію у 2023 році вимагає при публічних закупівлях продукції машинобудування наявності в ній не менше 15% складової, виробленої в Україні. В 2024 році цей показник збільшиться до 20%.