Закон про локалізацію вступив в силу

Share

В Україні вступив в силу закон №3739 «Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості», відомий також як закон про локалізацію.

Про це повідомив заступник керівника Комітету ВР з питань економічного розвитку та автор документа Дмитро Кисилевський.

Закон запроваджує вимогу до локалізації продукції машинобудування під час публічних закупівель. Цього року норма місцевої складової встановлена на рівці 10%, однак вона зростатиме щороку на 5%, поки не досягне 40%.

Вимога розповсюджується на закупівлі товарів з п'яти категорій:

  • залізнична техніка,
  • міський транспорт,
  • спеціальна та комунальна техніка,
  • енергетичне машинобудування,
  • аерокосмічна сфера.

Винятком з правила є товари країн ЄС та США – на них вимога про локалізацію не розповсюджується. Як зазначив Дмитри Кисилевський, ці країни довелося виключити через їх «агресивний супротив» запропонованим нормам.

«Навіть війне ще не всіх навчила, що виробництво товарів в країні є критично важливим для виживання. І це не тільки про робочі місця, але також і про економічну безпеку. Коли інші країни не зможуть або не захочуть продати щось, буде вже пізно думати про власне виробництво. Тож перелік товарів, на які розповсюджуватиметься вимога локалізації, потрібно розширювати. Законом ми надали уряду таке право і очікуємо, що він ним скористається», – додав він.

Закон №3739 був прийнятий Верховною Радою 16 грудня 2021 року. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom