Коли держкомпанії купують китайські чи інші іноземні товари замість українських, це економічний злочин – нардеп

Share

Чиновники та керівники державних компаній, які в умовах війни купують іноземні товари замість українських за публічні кошти, є злочинцями, вважає заступник керівника комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський. Таку думку він висловив в інтерв?ю виданню «Дело», коментуючи ситуацію у публічних закупівлях в Україні.

«Уявімо жителів Харкова, Запоріжжя чи Нікополя, які під обстрілами виготовляють певну цивільну продукцію. Якщо заводи там втратять замовлення, в цих містах стане дуже складно жити. Як пояснити їх робітникам, що чиновник держкомпанії вирішив залишити їх без роботи? Я щиро переконаний, що якщо держкомпанії типу Укрзалізниці, Нафтогазу, Енергоатома чи інших купують китайські чи якісь інші товари замість українських, це є економічним злочином, тому що при купівлі українського товару до 40% його вартості повертається в український бюджет. Колись навіть для харківського метрополітену купували китайські вагони з мікроскопічною різницею в порівнянні з українськими, і це було фактично прямими втратами бюджету, крадіжкою. Зараз, коли йде війна, така поведінка є злочином проти України», – відзначив Дмитро Кисилевський.

З липня 2021 року в Україні діє вимога до локалізації продукції машинобудування під час публічних закупівель. У 2023 році обов?язкова українська складова у товарах, придбаних державними або комунальними структурами, має бути на рівні 15%. З 2024 року цей показник становитиме 20%.