Україна і Данія співпрацюватимуть у сфері біогазів

Share

Міненергетики України й міністерство клімату, енергетики й комунальних послуг Данії уклали домовленості про партнерство у сфері відновлюваних джерел енергії з особливим акцентом на біогазі.

Відповідний документ підписали очільники міністерств Герман Галущенко та Ларс Огор, передає пресслужба українського міністерства.

Наведені ілюстрації згенеровані штучним інтелектом (АІ) від Bing.

«Данія та Україна співпрацюють у сфері енергетики вже 10 років – наша співпраця почалася з вітрової енергетики, відновлюваних джерел, енергоефективності. Тепер додався ще один компонент – біогаз. Є багато данських компаній, які готові долучитися до співпраці з Україною у цьому напрямку», – зазначив Ларс Огор.

Галущенко своєю чергою наголосив, що реалізацію відповідних проєктів важливо розпочинати вже зараз.

«За роки співпраці з Данією нам вдалося розпочати низку важливих проєктів у напрямках ВДЕ, розбудови «розумних» мереж та експертної підтримки у процесі інтеграції українських енергетичних ринків до європейських. Тому ми раді й надалі розширювати наше партнерство з данськими колегами», – підкреслив очільник Міненерго.

Під час зустрічі міністри також обговорили реалізацію інших програм співпраці, зокрема вивчення українськими фахівцями данського досвіду розвитку енергосектору у межах програми з енергетичного моделювання.

Крім того, Галущенко нагадав, що саме Данія стала першим донором Фонду підтримки енергетики України. Загалом за два роки країна внесла до Фонду близько 11 мільйонів євро.

«Зараз Фонд – ефективний механізм допомоги енергосектору, через який закуповується обладнання для відновлення і ремонтів. Це посилює стійкість нашої енергосистеми», – зазначив міністр.

Ларс Огор своєю чергою підкреслив, що протягом останніх тижнів Росія посилила цілеспрямовані атаки на українську енергетику.

«Ми спостерігаємо значні руйнування української енергетичної інфраструктури. Данія надає 5,8 мільйона доларів як внесок у необхідну реконструкцію, щоб Україна могла підтримувати своє енергопостачання», – зазначив Ларс Огор.