Система бронювання має бути більш гнучкою – топ-менеджер Метінвесту 

Share

Діюча система бронювання персоналу працює неефективно, оскільки не дозволяє підприємствам зберегти достатню кількість працівників для забезпечення потреб виробництва, зазначила директорка зі сталого розвитку і взаємодії з персоналом Групи Метінвест Тетяна Петрук.

Загальна кількість працівників компанії, які пішли до ЗСУ, станом на 1 березня становить 9300 людей. Наразі продовжують службу 8000 людей, ще 1300 вже демобілізувалися.  За словами Петрук, із них працювати до компанії повернулися 500 осіб.

“Метінвест, мабуть, найбільше підприємство в Україні серед приватних та державних компаній за кількістю мобілізованих до ЗСУ. Це й зрозуміло, адже наші підприємства розташовані на сході, це важка промисловість, де зайняті переважно чоловіки призовного віку, всі офіційно оформлені. У Групі працює близько 50 тис. людей, і у нас кожен шостий – мобілізований. Це дуже багато”, – зауважила вона. 

На думку Петрук, уряд має змінити систему бронювання, зробивши її більш гнучкою та адаптованою до особливостей роботи конкретних галузей та підприємств. Зокрема, вона повинна враховувати економічну доцільність, ефективність роботи, скільки підприємство створює робочих місць, у якому регіоні розташоване, тощо. 

“Не можна дивитися просто на чисельність і надавати якийсь відсоток. Ми наразі можемо забронювати лише 50% працівників. Практично на всіх підприємствах ми вибрали цю квоту. Проблему треба вирішувати комплексно, брати до уваги специфіку галузі. На нашому підприємстві не можуть працювати суто жінки, бо це гірничо-металургійна промисловість. На сервісних підприємствах може залишатися 50% заброньованих, а на виробничих підприємствах справді має бути більший відсоток. Зрештою, має відбутися діалог між державою і бізнесом, щоб знайти порозуміння”, – вважає вона. 

Бізнес розуміє важливість поповнення ЗСУ, наголосила вона, однак бронювання співробітників також є важливим питанням для будь-якої великої компанії, де потрібно зберігати баланс між поповненням ЗСУ та збереженням виробництва, виплатою податків.

Петрук також звернула увагу, що нинішня система бронювання не дає змоги залучати нових співробітників, оскільки потенційні кандидати обирають тіньову зайнятість, бо не можуть розраховувати на бронювання в процесі працевлаштування.

“Цю бюрократичну проблему можна вирішити, давши підприємствам можливість доброньовувати деякий відсоток персоналу за рік, вирішуючи у такий спосіб проблему з браком персоналу”, – додала вона. 

Наразі дефіцит кадрів на підприємствах Метінвесту становить понад 4 тисячі співробітників. Переважно це традиційно чоловічі, з дуже фізично важкими умовами праці, технологічні та ремонтні професії, як-от горновий доменної печі, водопровідник доменної печі, машиніст коксових машин, газівник коксової печі, прохідник, шлакувальник, машиніст розливної машини, машиніст коксонавантажувальної машини, слюсар, електромонтер, електрослюсар, електромеханік. 

Через нестачу персоналу Метінвест не може вийти на деяких активах на 50-60% довоєнного виробництва. “Це загальна проблема для великого бізнесу, який працює в Україні”, – резюмувала Петрук.