Стабільна робота морського коридору допоможе збільшити завантаження ГЗК Метінвесту до 80%

Share

З початку широкомасштабної війни підприємства Групи Метінвест зазнавали негативного впливу логістичних обмежень, однак після відкриття морського коридору компанії вдалося вибудувати нові логістичні ланцюги й знайти нові джерела постачання сировини, а також стабілізувати виробництво. Подальша стабільна робота морського коридору дасть змогу до кінця першого кварталу 2024 року збільшити завантаженість гірничо-збагачувальних комбінатів групи до рівня 75-80%. Морські перевезення також дозволять компанії розширити експорт, зокрема до Північної Африки та Туреччини.

Про це компанія зазначила у коментарі UAprom для тексту «Промисловість в умовах великої війни: досвід ГМК», який також містить відповіді інших ключових гравців галузі про те, які рішення вони приймали, щоб вистояти і повернутися до розвитку в нових політичних і економічних обставинах.

З 2022 року Метінвест перебудував бізнес після втрати маріупольських комбінатів та зупинки коксохіму в Авдіївці. Підприємства компанії в Італії, Великій Британії та США стали діяти самостійно. Європейські активи тепер закуповують напівфабрикати в місцевих постачальників, а підприємства в США переорієнтували продаж на внутрішній та експортні ринки. Протягом 2023 року металургійні підприємства Метінвесту були завантажені на 65-75%.

Попри відновлення роботи чорноморських портів України компанія продовжує відчувати негативний вплив війни на логістику, оскільки новий маршрут у західній частині Чорного моря дуже дорогий. Також даються взнаки перебої з енергопостачанням, зростання собівартості виробництва та падіння цін на окремі види продукції. Крім цього, компанія відчуває брак кваліфікованих спеціалістів, зазначаючи, що «державі треба шукати компроміси з бізнесом щодо мобілізації співробітників».

У свою чергу Метінвест найближчим часом планує зосередитися на підтримці українського війська та роботі з ветеранами. Зазначається, що для них створять інклюзивну екосистему інтеграції до повноцінного життя і роботи, включаючи програми повернення, утримання та адаптації. Загалом, від початку російського вторгнення Метінвест спрямував на допомогу Україні та її громадянам 4,8 млрд грн, з яких понад 2,5 млрд грн — на потреби армії.

Також для Метінвесту темою номер один на найближчі 10 років буде виробництво зеленої сталі. Плануються інвестиції у підвищення якості залізорудної сировини або будівництво в Україні HBI-DRI модулів. Також передбачається модернізація на металургійних комбінатах Групи. Зелений перехід Метінвесту в Україні протягом 5—10 років після завершення війни оцінюється в 9 млрд доларів.