Інтерпайп: Ми закріпили позиції у Європі і завдяки цьому продовжуємо працювати в умовах війни

Share

За два роки великої війни Інтерпайп зміг закріпити свої позиції на європейському ринку, і саме це допомогло компанії продовжувати роботу в умовах тривалого протистояння російській агресії. 

Про це компанія зазначила у коментарі UAprom для тексту “Промисловість в умовах великої війни: досвід ГМК”, який також містить відповіді інших ключових гравців галузі про те, які рішення вони приймали, щоб вистояти і повернутися до розвитку в нових політичних і економічних обставинах.  

“Ми продовжуємо працювати з клієнтами, які категорично поставились до ризиків воєнного часу, і маємо певні успіхи. Закріпили свої позиції у Європі. Завдяки цьому Інтерпайп, на відміну від багатьох промислових підприємств регіону, вижив на початку війни і продовжує працювати сьогодні”, – зазначила пресслужба компанії.

Зокрема, Інтерпайп скористався рішенням ЄС призупинити дію усіх квот та мит на українські труби і активізував свій R&D. У підсумку це дозволило компанії зайти до спеціальних ніш на європейському ринку та почати виготовляти унікальні штучні продукти для потреб машинобудування. “За рік ми освоїли більше 100 видів нової продукції, невдовзі ця цифра перевищить 200”, – додали в Інтерпайпі. Минулого року компанія також відновила реалізацію інвестиційних проектів.

Першочерговим викликом для Інтерпайп залишається безпекова ситуація, оскільки частина активів знаходиться в Нікополі, який зазнає щоденних обстрілів з боку Росії. Не втрачає актуальності і питання логістики, констатувала компанія. Через блокування портів на початку вторгнення Інтерпайпу довелося вибудовувати нові маршрути доставки продукції через порти Ізмаїлу на Одещині та Констанци в Румунії.

“Із січня 2024 р. ми разом з іншими експортерами почали використовувати порти Великої Одеси в рамках тимчасового морського коридору. Це дозволило повернутися до звичного маршруту поставок у Середню Азію та Північну Америку”, – зазначила компанія.

Водночас новим викликом є пошук альтернативи автомобільним перевезенням продукції в ЄС  через блокування прикордонних переходів з Польщею. Як зазначили у компанії, “особливо гостро цю проблему відчуває дивізіон залізничної продукції”. Останнім часом суттєво ускладнилася доставка продукції на Близький Схід через обстріли суден у Червоному морі, які здійснюють єменські хусити.

У компанії також висловили сподівання, що в умовах довготривалого воєнного конфлікту “держава буде максимально купувати українську продукцію, а не імпортну, особливо із країн, які нас не дуже підтримують у цій війні”.