“ДТЕК Енерго” спрямував отриманий у 2023 році прибуток на відновлення ТЕС 

Share

Енергохолдинг “ДТЕК Енерго” за підсумками 2023 року отримав прибуток в розмірі 13,7 млрд грн та спрямував його у ремонти та відновлення теплоелектростанцій після масованих обстрілів, а також інвестиції у видобуток вугілля на шахтах.

Про це повідомили у пресслужбі компанії з посиланням на звітність за 2023 рік, передає БЦ.

Як зазначається, на фінансовий результат компанії торік вплинули декілька факторів.

По-перше, зменшення курсових збитків через менше знецінення гривні до долара у 2023 році, порівняно із 2022 роком. По-друге, вищими у 2022 році витратами через знецінення в результаті ворожих масованих обстрілів основних засобів, дебіторської заборгованості та інших активів компанії й, як наслідок, – зменшенням амортизаційних витрат у 2023 році.

В компанії нагадали, що через пошкодження від атак на кінець осінньо-зимового періоду 2022/2023 були недоступні 1,4 ГВт потужностей теплової генерації ДТЕК.

“У 2023 році інвестиції компанії у ремонти ТЕС та український вуглевидобуток склали рекордні майже 11 млрд грн в порівнянні з 6 млрд грн у 2022 році. Також минулого року було інвестовано 1,3 млрд грн у формування запасу критичного та резервного обладнання на випадок обстрілів”, – йдеться в повідомленні.

Завдяки цьому вдалося відремонтувати після обстрілів зими 2022/2023 10 енергоблоків, 2 додатково розконсервувати, реалізувати планові ремонти на 26 енергоблоках, додали у “ДТЕК Енерго”. Крім того, для збільшення видобутку вугілля минулого року шахтарі ввели в роботу 26 нових лав, у січні – березні 2024 року – 8 нових лав.

“Усі інвестиції були профінансовані виключно за рахунок власних коштів компанії”, – наголосили у “ДТЕК Енерго”.

Як UAprom.info повідомляв раніше, у березні-квітні 2024 року ворог пошкодив або знищив понад 80% теплової генерації компанії. За попередніми даними, для відновлення потужностей, втрачених через обстріли росіян по ТЕС, необхідно близько 14 млрд грн ($350 млн). Це завдані збитки обладнанню і вартість проведення ремонтних робіт. Значну частину коштів на відновлення компанія спрямує з власних ресурсів.