Зеленський і Туск обговорили всі аспекти двосторонньої співпраці

Share

Президент Володимир Зеленський 22 січня провів зустріч із прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском, який прибув до України з робочим візитом.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Під час зустрічі Зеленський і Туск обговорили всі аспекти двосторонніх відносин. Окрему увагу було приділено оборонній підтримці.

«Є новий польський оборонний пакет. Є нова форма нашої взаємодії заради більшого масштабу закупівель зброї для українських потреб. Це польський кредит для України. Обговорили ми сьогодні з паном прем’єр-міністром і можливості щодо спільного майбутнього виробництва зброї», – повідомив президент України.

Також лідери обговорили ситуацію на кордоні між Україною та Польщею. Глава держави акцентував на важливості долати разом будь-які проблеми – максимально прагматично, заради спільних інтересів.

Співрозмовники також приділили увагу питанню співпраці в енергетичній сфері, можливості збільшення та зміцнення енергетичного потенціалу.

При цьому, Зеленський запросив польський бізнес узяти участь у відновленні країни після бойових дій.

Крім цього, Дональд Туск взяв участь у брифінгу разом із прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

Сторони торкнулися питання розбудови електроенергетичних інтерконекторів до вже збудованого інтерконектора між Хмельницькою атомною станцією і Жешувом. Також політики обговорили необхідність будівництва ще двох «Рівненська АЕС – Хельм» та «Львівська – Кросно».

“Ми також прагнемо розпочати роботу над будівництвом нового конектору наших нафтопроводів. Частина «Броди – Адамова застава» могла б стати частиною нового маршруту в межах проєкту Євро-Азійського нафтотранспортного коридору», – наголосив Шмигаль. 

Також прем'єр-міністр України запропонував польській стороні взяти участь у будівництві автобану Краковець-Львів-Броди-Рівне.

Прем'єр зазначив, що цей автобан має стати продовженням найдовшої польської автомагістралі А4, яка є частиною пан'європейського коридору Е40.

Шмигаль наголосив, що польський бізнес може долучитися до будівництва на умовах концесії.

При цьому, сторони обговорили створення ще чотирьох нових пунктів пропуску між країнами на додачу до наявних чотирнадцяти.

"Наші уряди залишаються відданими прагненню розвитку прикордонної інфраструктури та нашої логістики. Ми хочемо впроваджувати спільні прикордонні та митні контролі, обмін митними базами даних і продовжувати модернізацію наших пунктів пропуску", – зауважив Шмигаль.

Водночас український уряд запропонував Польщі механізм верифікації експорту агропродукції відповідно до рішення Єврокомісії, який вже працює з Румунією і Болгарією.

За словами Шмигаля, разом із Туском вони обговорили безперешкодний рух товарів через кордон. "Вважаємо, що на сьогодні питання вирішено. Кордон розблоковано, а спільна робота дає результат", – наголосив прем’єр.

Шмигаль також закликав Єврокомісію продовжити заходи з лібералізації торгівлі для України, а також лібералізації перевезень.