Україна запропонувала Польщі «план взаємопорозуміння» для розблокування кордону 

Share

Україна розробила та запропонувала Польщі план деблокади кордону – «План взаємопорозуміння».

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, перебуваючи на кордоні з Польщею 23 лютого.

За словами глави українського уряду, «план взаємопорозуміння» складається з п’яти кроків.

Перший, зокрема, передбачає погодження України на обмеження, які запропонувала Європейська комісія щодо аграрного експорту.

«Це автоматичні захисні заходи, які були представлені в межах рішення Єврокомісії з пропозицією продовжити безмитну торгівлю ЄС та України. Мова йде, зокрема, про обмеження на м’ясо птиці, яйця, цукор», – пояснив Шмигаль.

При цьому, він додав, що Україна погоджується з пропозицією експортувати до ЄС ці товари без квот та мит в об’ємах не більше, ніж були в середньому у 2022 та 2023 роках. Якщо експортуватиме більше, то повертаються обмеження.

Крім того, Україна готова продовжити механізм верифікації експорту зерна, кукурудзи, соняшника та ріпака.

Згідно з другим кроком, Україна направляє звернення до ЄК з пропозицією провести невідкладний скринінг, тобто аналіз кластерів 4 і 5, до яких входить аграрна політика та транспорт. Це необхідно, аби відкинути маніпуляції щодо якості української аграрної продукції.

“Питання торгівлі України та ЄС буде вирішуватися саме з ЄС, а не на рівні окремих країн”, – наголосив прем’єр-міністр.

Третім кроком пропонується польському уряду ухвалити спільне звернення до Єврокомісії із закликом зупинити російський аграрний експорт в ЄС.

За словами Шмигаля, за 11 місяців 2023 року Росія продала в Європу агропродукції та продуктів харчування на 2,5 млрд євро.

Крім того, Україна звертається до ЄК ще з двома пропозиціями:

  • розглянути додаткові обмеження та посилений моніторинг на аграрний імпорт третіх країн до ЄС, як це відбувається зараз з Україною;
  • щодо запуску спільного контролю на кордоні України та країн ЄС та розширення пілотного проєкту щодо обміну митною інформацією.

Четвертий крок передбачає створення «Тристороннього штабу: Україна, Польща, Європейська комісія» під співголовуванням аграрних міністрів двох країн та представника Єврокомісії. Також до його роботи можуть приєднатися українські та польські аграрні асоціації.

П’ятий крок має на меті вирішити питання з пропуском на кордоні не лише боєприпасів, військового обладнання, гуманітарної допомоги, медичних засобів, а й інших груп товарів.

«Тристоронній штаб має працювати цілодобово, і питання блокування кордону має бути вирішено значно раніше, ніж 28 березня – дати, коли мало б відбутись спільне засідання урядів України та Польщі, – зазначив прем’єр-міністр та додав, що в іншому випадку Україна залишає за собою право застосовувати дзеркальні заходи на пунктах пропуску.