Світова продовольча безпека базується на відновленні судноплавства у Чорному морі – Свириденко 

Share

Перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко взяла участь у четвертій зустрічі радників з нацбезпеки щодо української Формули миру, яка відбулася у Давосі, передає пресслужба міністерства. 

Під час свого виступу Свириденко акцентувала на екологічних злочинах Росії та їх вплив на світову економіку. Окремо перший віцепрем’єр-міністр України зупинилася на проблемі розмінування. 

Вона зазначила, що за 2023 рік Україні вдалося повернути в обіг 18 тис. кв. км українських земель зі 174 тисячі кв. км, які вважалися потенційно забрудненими. З них 208 тисяч гектарів – сільськогосподарські землі.

За її словами, допомога партнерів у цій галузі може сприяти відновленню світової економіки та посиленню світової продовольчої безпеки. Адже українські землі, які зараз неможливо обробляти, і блокада судноплавства в Чорному морі – призвели до дефіциту та різкого зростання цін у всьому світі. 

“Зараз Україна повертає довоєнні темпи й це позитивно впливає як на ціни на світовому ринку, так і продовольчу безпеку, які нині базуються на внутрішньому виробництві в Україні та розблокуванні судноплавства у Чорному морі. Наша країна залишається ключовим гравцем на світових ринках зерна та соняшникової олії, з часткою понад 10% міжнародної торгівлі навіть зараз, коли РФ продовжує свою агресію”, – наголосила Свириденко. 

Вона нагадала, що у березні 2022 року Україна запустила “Лінії солідарності” із ЄС, у липні 2022 року – Чорноморську зернову ініціативу, а після того, як Росія її заблокувала, у серпні 2023 року запровадили альтернативний морський коридор. 

“Завдяки всім цим зусиллям у 2023 році ми експортували 16,1 млн тонн пшениці в 65 країн, 26,2 млн тонн кукурудзи у 80 країн і 5,7 млн тонн соняшникової олії в 130 країн”, – резюмувала міністерка.