Виробничі потужності ОПК у 2023 році зросли втричі – Мінстратегпром

Share

Виробничі потужності оборонно-промислового комплексу у 2023 році зросли втричі, по окремих напрямках ідеться про зростання в десятки разів.

Про це повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін, передає пресслужба міністерства. 

“Нині оборонно-промисловий комплекс України охоплює 500 підприємств, на яких задіяно 300 тисяч працівників. Попри бойові дії, економіка нашої країни розвивається. І ОПК робить свій вагомий внесок: з 4,9% зростання ВВП України 1,5% дала оборонна галузь у 2023 році”, – зазначив Камишін. 

При цьому, виробництво на держпідприємствах у грошовому еквіваленті зросло на 92% (у порівнянні з 2022 роком) і склало понад 79 млрд грн. Це понад 637 тисяч одиниць виробленої й відремонтованої продукції, що становить 1117% від 2022 року.

Ще більше виросли приватні виробники, як і загальна частка приватного бізнесу в ОПК – їх стало вчетверо більше. Нині приватні компанії кількісно складають 4/5 ринку.

Як повідомив Камишін, виробництво мінометних боєприпасів збільшилось у 42 рази, артилерійських – у 2,8 раза. Також в Україні почали виробляти патрони для стрілецької зброї, снаряди калібрів 73 мм, 125 мм, ВОГ-17, ВОГ-25 та боєприпаси для БпЛА.

“Уперше вийшли на показник шість САУ «Богдана» на місяць. У листопаді змогли виробити в 5 разів більше БТР, ніж виробляли навесні. Виробництво бронеавтомобілей виросло в 3,4 раза порівняно з минулим роком, ПТРК – удвічі”, – підкреслив міністр. 

Також за його словами, українські інженери нарощують кількість української ППО – шляхом створення гібридних рішень. Ідеться про поєднання ракет та пускових установок, що не призначені для використання разом. Прикладом такого рішення є програма FrankenSAM, яку українські виробники реалізують з американськими компаніями.

Станом на кінець року річні виробничі спроможності державних та приватних виробників складають:
1 млн fpv-дронів;
десятки тисяч ударних дронів середньої дальності;
тисячу далекобійних ударних дронів (1000+ км).

“Таку кількість реально виготовити в Україні за умови довгострокового контрактування з Міноборони”, – додав Камишін. 

Крім цього, Мінстратегпром прогнозує шестиразове зростання обсягів виробництва ОПК у 2024 році, в порівнянні з 2023-м. 

Як зазначив Камишін, на шляху до цього існує ряд викликів, основними серед яких є: недостатнє фінансування, нестача пороху й вибухових речовин, постійні обстріли українських підприємств. 

“Незважаючи на це, український ОПК щодня працює над розвитком виробництва, щоб виробити якомога більше озброєння та військової техніки для Збройних Сил України”, – зауважив Камишін. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom