Dragon Capital вдвічі знизив прогноз зростання ВВП України у 2024 році

Share

Інвестиційна компанія Dragon Capital знизила прогноз зростання ВВП України у 2024 році з 8%  до 4%

Про це повідомляє пресслужба компанії. 

"З огляду на динаміку подій на фронті ми переглядаємо наше ключове припущення на 2024 рік, очікуючи, що війна, ймовірно, триватиме протягом усього наступного року. Продовження війни означатиме, що економіка України не отримає поштовху від часткового повернення біженців та поліпшення економічних настроїв, проте нещодавнє відновлення експорту товарів через порти України у Чорному морі може стати важливим драйвером економічного зростання", – йдеться в повідомленні. 

За  оцінкою аналітиків компанії, повноцінне відновлення перевезень через порти Чорного моря може збільшити експортну виручку на $9-10 млрд у 2024 році, що на третину більше, ніж у сценарії "без портів Чорного моря", та мати позитивний вплив на зростання реального ВВП до 5 відсоткових пунктів (в.п.). 

При цьому, інфляція може зрости на додаткові 2,5 в.п. через вторинні ефекти зростання внутрішніх цін на зерно.

Проте, поки тривають бойові дії, ризик пошкоджень суден, що рухаються до українських портів, повноцінного відновлення судноплавства портами не відбудеться, а обсяги експорту через порти Чорного моря коливатимуться між 1,5 млн і 3,5 млн т на місяць. 

Водночас у Dragon Capital залишили прогноз зростання реального ВВП на 2023 рік на рівні 4,5% у річному обчисленні, оскільки останні наявні дані підтверджують очікування компанії, що економічна активність стабілізувалась у третьому кварталі поточного року після поступового зростання у першому півріччі. 

Крім того, Dragon Capital знизив прогноз інфляції до кінця 2023 року на 3 в.п. – до 6%, враховуючи суттєвіше, ніж очікувалося, зниження фундаментального тиску в останні місяці та збільшення прогнозного врожаю для окремих культур (наприклад, овочів, гречки).

"Ми прогнозуємо, що у 2024 році показник інфляції прискориться до 8%, зокрема через збільшення внутрішніх цін на сільськогосподарські товари в результаті часткового відновлення портів Чорного моря", – наголосили в компанії.