Економіка України за швидкого вступу до ЄС може зрости на 7% – НБУ 

Share

Сама перспектива членства в ЄС та виконання відповідних умов стимулюватимуть економічне зростання країни ще до офіційного її вступу, а процес інтеграції – зовнішню торгівлю та залучення інвестицій, що посилить інституційну спроможність країни.

Про це йдеться в січневому “Інфляційному звіті” Нацбанку.

Як зазначається, НБУ розглянув два сценарії розвитку євроінтеграційного поступу України, які передусім відрізняються повнотою та швидкістю реформ.

  • За сценарію часткового проведення реформ економіка може зростати приблизно на 4% упродовж десятиліття, а ВВП на одну особу у 2033 році перевищить 10 тис. дол.
  • Натомість за реалізації сценарію швидкої трансформації ці показники зростуть до близько 7% та майже 15,5 тис. дол. відповідно.

Як йдеться у звіті, перспектива членства в ЄС починає стимулювати економічну активність ще за кілька років до фактичного набуття цього статусу завдяки “ефекту очікування”.

Зокрема, у країнах Центральної та Східної Європи, що приєдналися до ЄС у 2004 році, рівні продуктивності праці та ВВП на одну особу у 2003 році були в середньому на майже 10% вищі, ніж якби не було можливості вступу.

“Важливою передумовою для успішної європейської інтеграції України є, в тому числі й подальша реалізація мандата НБУ із забезпечення цінової стабільності”, – зазначили в Нацбанку.

В регуляторі зауважили, що українська економіка поступово відновлюється переважно завдяки надолуженню втрат, спричинених широкомасштабною агресією РФ. Проте стійке економічне зростання високими темпами можливе лише за умови сталого підвищення рівня продуктивності.