Для відбудови житла та соціальної інфраструктури в Україні знадобиться 3,5 млн тонн сталі — Метінвест-СМЦ

Share

Україні знадобиться близько 3,5 млн тонн сталі для відбудови житла та соціальної інфраструктури, зруйнованих унаслідок російського вторгнення. Таку оцінку озвучила керівниця проєктного офісу будівельного сектору Метінвест-СМЦ Тетяна Скрипка під час II Архітектурно-будівельному BUSINESS FORUM «Відбудова України. Трансформація та модернізація», що пройшов 5-6 жовтня в Києві.

«Початок масштабної відбудови країни залежить від перемоги. За нашими розрахунками, на відновлення житла та соціальної інфраструктури наразі знадобиться близько 3,5 млн тонн сталі. Ми брали до уваги обсяги зруйнованих будівель – а таких зараз понад 65 тисяч – і середню металомісткість цих об’єктів. Відновлення потребуватиме часу – це перспектива 5-10 років, тож ми також враховували середні річні показники споживання металу. Сталь на відбудову є, і Метінвест готовий забезпечити потреби країни в металі», — зазначила Скрипка.

На цих розрахунках ґрунтується концепція відновлення країни «Сталева мрія» від Метінвест-СМЦ. Під час форуму компанія ознайомила учасників з prefab-технологіями, що лежать в основі проєктів житла та соціальної інфраструктури в межах «Сталевої мрії». Мова про будівництво із попередньо виготовлених на заводах великих елементів — сталевих модулів, каркасів та платформ. Крім технологій та планувальних рішень, Метінвест-СМЦ представив готовий дизайн інтер’єру для кожного типу будівель.

«Сталева мрія» ґрунтується на принципі «будуй українське» й об’єднує різних вітчизняних виробників. За пів року після першої презентації концепції до неї долучилося близько 50 партнерів — заводів із виробництва металоконструкцій, дизайнерів, виробників меблів та будматеріалів. «Тож громади можуть обирати будь-який рівень оздоблення та наповнення будівель — аж до меблювання та дизайну приміщень», – додали в компанії.

Ще один принцип, що лежить в основі концепції — «Build Back Better». Згіно з ним всі проєкти житла та соціальної інфраструктури вирізняють використання prefab-рішень, прозорість (відкриті кошториси та графіки будівництва), екологічність, модульність, інклюзивність і швидкість будівництва. Наприклад, 1-поверховий будинок можна звести за 3 місяці, 8-поверховий — за 9 місяців, дитсадок чи амбулаторію — за 4 місяці, укриття — за місяць, а школу — за рік.

Команда «Сталевої мрії» працює як з місцевими громадами, допомагаючи адаптувати проєкти під їхні потреби, так і з міжнародними фондами, щоб стати постачальниками готових рішень.

Наразі готовність відбудовувати зруйновані об’єкти за проєктами «Сталевої мрії», крім Маріуполя, висловила влада ще двох українських міст. А перемовини та робота з адаптації проєктів будівель до місцевих умов ведуться з цілою низкою громад.

Більше про концепцію "Сталевої мрії" читайте в бліц-інтерв'ю UAprom із Тетяною Скрипкою: «Ми бачимо значний інтерес іноземних партнерів та бізнесу до Сталевої мрії».