Польща почала пропускати вдвічі менше вагонів з українським зерном

Share

Передача вагонів з аграрною продукцією на прикордонних переходах з Польщею у травні впала в 2-4 рази порівняно з березнем попри відновлення транзиту, на прикордонних станціях накопичилась велика кількість вагонів, які не пропускають до Польщі

Про це розповів заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, 8 травня через прикордонний перехід Ягодин-Дорогуськ було відправлено 28 платформ із 56 контейнерами із зерном, середньодобова передача вагонів на ньому становить 9 вагонів на добу порівняно із 41,3 вагонів на добу в березні та 60,1 – у лютому.

На аналогічну дату через прикордонний перехід Мостиська ІІ – Медика було передано 23 платформи з 46 контейнерами із зерном, середньодобова передача знизилася до 15 вагонів на добу, хоча у березні цей показник становив 28 вагонів, а у лютому – 37.

Через перехід Ізов-Хрубешів відправлено 56 вагонів із макухою, середньодобова передача знизилася до 14 вагонів на добу, порівняно із 58 у березні.

Представник «Укрзалізниці» додав, що на польській станції Дорогуськ тривалий час перебувають 155 вагонів, які не випускають польські контролюючі органи, а на українській стороні – ще 240 вагонів, з них 92 вагони з транзитним вантажем.

«Польська PKP Cargo не приймає зазначені вагони, а також з 26 березня не приймає завантажений 41 напіввагон (на колії 1435 мм) із транзитним вантажем», – сказав Ткачов.

За його словами, на переході Мостиська ІІ – Медика на станціях з боку України знаходяться 5 вагонів в очікуванні згоди PKP Cargo на їхнє перевезення транзитом до Нідерландів, тоді як євроколією (1435 мм) вантажі передаються без перешкод.

Він уточнив, що найбільше скупчення вагонів спостерігається на прикордонному переході Ізов-Грубешув, де із 600 вагонів, що знаходяться на польській станції Грубешув, контролюючі польські органи випустили лише 107 вагонів. На українській стороні очікують ще 992 вагони, з яких 193 із транзитним вантажем.

Ткачов повідомив, що також відбувається накопичення вантажів на прикордонних пунктах з Угорщиною. Зокрема, перетину кордону очікує 517 вагонів із зерном, 213 із олією та 66 із макухою на переході Батієво-Еперешки, а ще 31 вагон – на переході Чоп-Захонь. При цьому показник середньодобової передачі вагонів на Батієво-Еперешки знизився у травні до 21 вагона на добу, порівняно із 47,7 у квітні, а на переході у Чопі – до 44 вагона після 62,6 у квітні.

«Основна проблема з транзитом по Угорщині – жорсткий термін на транзитні перевезення по залізниці. Встановлений граничний термін – 7 діб, при його перевищенні необхідно заплатити штраф 100% вартості транзитного зерна. Ця норма відлякує транзитерів, особливо якщо потрібно перевантажувати зерно – так званий «ламаний транзит», – пояснив представник «Укрзалізниці».

Він додав, що угорський перевізник MMV не приймає 213 вагонів з олією, чекає на наявність на своїй території вагонів 1435 мм і гарантій від перевантажувальних терміналів, що вони встигнуть зробити необхідні дії і вкластися в строк 7 днів.

Експорт української аграрної продукції значно ускладнився у квітні, після того, як низка країн ЄС заблокували імпорт та транзит українського зерна. Водночас дії Росії обумовили нестабільну роботу «зернового коридору».

З 2 травня Єврокомісія запровадила тимчасову заборону на експорт чотирьох сільськогосподарських продуктів з України – пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику – до п’яти країн ЄС. Це обмеження встановлене у якості винятку і діятиме до 5 червня 2023 року, однак термін його дії можуть продовжити. Водночас Болгарія, Угорщина, Польща та Словаччина зобов’язалися скасувати свої односторонні заходи щодо заборони ввезення агропромислової продукції з України.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom