Метінвест розповів про проблеми під час експорту через польські порти

Share

Простої потягів на кордоні України з Польшею та повільна перевалка металургійної продукції в польских портах є основними проблемами з транспортуванням товарів через сусідню країну, розказала керівниця відділу логістики Metinvest Polska Юлія Мєзєнцева в інтерв’ю польському виданню Puls Biznesu.

«Польсько-українська угода передбачає, що шість поїздів на день зі сталлю і рудою мають проходити широкою колією на пункті пропуску Медика. Насправді пропускають три-чотири, оскільки польська прикордонна та залізнична адміністрації надають пріоритет іншому транспорту. Тому ми часто змушені довго чекати на кордоні, що збільшує наші витрати. За кожну годину простою нам доводиться сплачувати 1,9 швейцарських франків за комерційний вагон», — зазначила Мєзєнцева.

Вона також висловила сподівання, що призупинення протестів перевізників на фермерів на польсько-українському кордоні сприятиме безперебійному перевезенню автомобільним і залізничним транспортом. 

За словами Мєзєнцевої, з 2022 року ефективність залізничних перевезень в напрямку польських портів значно покращилась. Хоча в самих портах є труднощі з перевалкою.

«Сипучі вантажі, такі як залізна руда та вугілля, перевантажуються набагато швидше, ніж металопродукція. Перевалка в польських портах проходить учетверо повільніше, ніж на чорноморських терміналах», — зазначила вона, додавши, що це може відбуватися через брак персоналу в терміналах.

Крім того, на швидкість транспортування також впливають особливості митного контролю в Польщі. Зокрема, місцеві правила не враховують зміни ваги сипучих вантажів під час транзиту. Проте вони можуть виникнути, наприклад, унаслідок погодних умов. Тому працівники компаній, що займаються перевезеннями та перевалкою, змушені витрачати багато часу під час перевірок, пояснюючи, що вугілля або руда можуть важити трохи більше за дощової погоди. Також можуть виникнути так звані природні втрати під час транспортування.

«Залізничні правила допускають певний відсоток псування для різних груп товарів. Натомість митні правила не допускають жодних втрат, що підлягають індивідуальній перевірці службою. Для нас це означає чималі збитки», — розповіла Мєзєнцева, зазначивши, що компанія готова напрацьовувати рішення для покращення ситуації разом із польською стороною.

Нагадаємо, у 2023 році загальний обсяг експорту продукції Метінвесту до Польщі зріс на 16%.