Україна обговорює збільшення імпорту е/е з ЄС: позиції сторін

Share

Україні та міжнародним партнерам необхідно обговорити потребу збільшення імпорту електроенергії з країн Європейського Союзу до 2 ГВт

На цьому наголосив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час спільного засідання уряду України та Європейської Комісії в Києві 2 лютого, передає «Укрінформ».

«Стосовно питань енергетики, ми сподіваємось на активізацію нашої співпраці щодо відновлення і трансформації енергетичного сектору України. Ми говоримо про необхідність розширення можливостей імпорту електроенергії в Україну до 2 гігават, на підтримку проєктів із децентралізації нашої енергосистеми, наприклад – започаткувати масштабну програму виробництва сонячної енергії українськими домогосподарствами та громадами», – сказав він.

Шмигаль додав, що у сфері енергетики Україна планує розширення пропускної здатності з країнами ЄС, координацію питання безпеки газопостачання, участь у спільних закупівлях газу, посилення роботи для впровадження європейського зеленого курсу.

Заступник голови ЄК Марош Шефчович своєю чергою сказав, що Єврокомісія вітає зусилля України щодо збільшення потужності міждержавних перетинів для імпорту-експорту електроенергії, передає Інтерфакс-Україна

«Попри війну Україна постачала електроенергію Європейському Союзу, і тому запит на збільшення потужностей для імпорту з 700 МВт та для експорту з 400 МВт до 1600 МВт або навіть 2 ГВт дуже вітаються за обома напрямками», – сказав заступник голови Єврокомісії.

При цьому Шефчович запевнив, що ЄК працюватиме над цим питанням з усіма партнерами з Євросоюзу, зокрема з Європейською мережею операторів систем передачі (ENTSO-E) та з відповідними державами-членами ЄС.

За словами Шефчовича, необхідно переконатися, що розширення потужності відбудеться безпечним для Європи способом.

«Дуже важливий елемент, який ми обговорювали і який хотіли б підтримати, – це створення міцніших інтерконекторів з Україною», – зазначив він.

При цьому Шефчович висловив упевненість, що спільні плани в електроенергетиці «об'єднають наші ринки та збільшать торгівлю між ЄС та Україною».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom