Україна розпочала застосування NCTS Фаза 5 

Share

Україна виконала своє зобов’язання, взяте при вступі до конвенції про процедуру спільного транзиту у 2022 році, і вчасно перейшла на оновлену версію ІТ системи, яка лежить в основі цієї конвенції, – NCTS Фаза 5.

Застосування NCTS Фаза 5 розпочалося 22 квітня о 16:00 годині. Про це повідомив заступник голови Держмитслужби Владислав Суворов.

Наведені ілюстрації згенеровані штучним інтелектом (АІ) від Bing.

Він нагадав, що приєднання до конвенції є обов’язковою умовою для вступу до Євросоюзу та одним із ключових зобов’язань України за економічною частиною угоди про асоціацію з ЄС.

За словами директора департаменту транзитних процедур Держмитслужби Сергія Демченка, це був тривалий і багаторівневий процес, розпочатий у червні 2022 року підписанням угоди Держмитслужбою та програмою EU4PFM з контрактером щодо створення відповідної ІТ системи, а підготовчі роботи та тестування тривали з лютого 2023 року.

“За цей час ми пройшли більше півтисячі тестових сценаріїв, у тому числі з різними країнами конвенції, за результатами тестування отримали позитивну оцінку Єврокомісії, провели підготовку бізнесу та митників, забезпечили рішення для подачі бізнесом декларацій до нової системи”, – зазначив Демченко.

При цьому національний координатор з питань спільного транзиту Аліна Брендак, нагадала, що хоча запровадження NCTS Фаза 5 довелося дещо відкласти через неготовність рішень для подачі декларацій до NCTS Фаза 5, тепер для бізнесу доступні одразу 3 такі рішення, серед яких можна обирати.