Цифровізація та ШІ допоможуть зробити металургію більш екологічною – CEO Метінвест

Share

Застосування цифрових інструментів та технології штучного інтелекту (ШІ) допоможе прискорити процес зеленого переходу в металургії та зробить галузь більш конкурентною і ефективною. Таку думку висловив генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков під час виступу на головній дискусійній панелі конференції B7 Italy 2024, яка має на меті сприяти діалогу між діловим світом та урядами країн G7. 

У конференції взяли участь понад 250 гостей, серед яких керівники та лідери бізнесів із країн G7 та міжнародних компаній, а також італійський міністр підприємництва та Made in Italy Адольфо Урсо. Учасники обговорити основні фактори, що впливають на промислову продуктивність та конкурентоспроможність в умовах глобальної економіки, що стрімко розвивається. 

“Ми сьогодні чуємо й ще почуємо, як політики говорять про зелений курс. Він лежить практично на кожному політичному столі не лише в Європі, а й у США, Китаї, в усьому світі. Металургійна промисловість перебуває на вершині порядку денного цього курсу, як головний актор запровадження зелених технологій. Але водночас металургія – дуже традиційна галузь, технології розроблені давно, й зараз неможливо зробити великий прорив. Можна лише поступово вдосконалювати систему. І коли мова йде про поступові вдосконалення, саме тут з’являються цифровізація та штучний інтелект. І саме це може зробити галузь не лише екологічнішою, а й ефективнішою та конкурентоспроможнішою. Саме тому багато керівників підприємств важкої промисловості зараз говорять не просто про зелений перехід, а про зелений і цифровий переходи для наших галузей”, – наводить цитату Риженкова пресслужба компанії. 

За словами Риженкова, Метінвест вже мав успішний досвід застосування сучасних технологій на меткомбінатах в Україні. Зокрема, фахівці “Азовсталі” у Маріуполі, використовуючи доповнену реальність, могли виконувати технічне обслуговування вдвічі швидше, ніж більшість конкурентів у сусідніх державах. А впроваджена комп’ютерна система технічного зору встановила нові стандарти якості продукції. 

“Зрештою, внутрішня система управління даними та комунікацій дала нам змогу безперешкодно керувати компанією в розпал найзапеклішої війни в Європі з часів Другої світової війни. Тож, безперечно, існує місце для цифрових технологій, щоб здійснити прорив у традиційних галузях. І наша компанія — дуже хороший приклад. Попри все, що відбувалося з нами останнім часом”, – сказав він. 

Керівник Метінвесту зауважив, що перехід бізнесу до зеленого курсу багато в чому залежить від наявності і рівня підготовки ІТ-спеціалістів. Наразі в Україні відчувається брак таких фахівців, тож процес трансформації не буде легким, додав він.  

“Лише п’ять-сім років тому ми шукали інженерів-металургів, яких ми могли б навчити ІТ. Зараз навпаки. Ми готуємо ІТ-спеціалістів, яких навчаємо металургії. І це ті люди, які будуть головними під час зеленого та цифрового переходу нашої компанії. Це відбувається вже зараз. Усі ми будемо частиною цього переходу, і нам краще бути готовими до такого виклику”, – резюмував Риженков.