Три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів в Україні

Share

Три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів в Україні. Цей показник значно підвищився порівняно з попереднім періодом (55% восени 2023 року).

Про це йдеться у результатах дослідження ринку праці України, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією.

“74% респондентів відмітили, що зараз відчувають дефіцит кадрів, 17% частково відчувають дефіцит кадрів і 7% не відчувають дефіциту кадрів”, – йдеться в дослідженні.

У переліку вакансій, які наразі найскладніше закрити на думку HR-фахівців, зокрема, зазначені менеджер середньої та вищої ланки (директор, керівник), спеціаліст вузького профілю; спеціаліст зі знанням англійської мови; маркетолог, ІТ фахівець, HR, секретар, менеджер з продажу; юрист, аудитор, адвокат, фінансист, логіст, бізнес-аналітик.

Серед проблем, які наразі існують на українському ринку праці, респонденти називають дефіцит талантів, мобілізацію, відтік кваліфікованих кадрів за кордон, вигорання та втому співробітників, неготовність рекрутерів і роботодавців до співпраці з кандидатами 40+, перерозподіл робочих сил всередині країни (концентрація кандидатів в більш безпечних регіонах).

Учасники дослідження відмітили, що в компаніях заплановані такі зміни у 2024 році:

  • збільшення рівня заробітної плати (відмітили 72% респондентів);
  • збільшення бюджетів на навчання та розвиток (39% респондентів);
  • збільшення кількості працівників (відмітили 35% респондентів);
  • вихід на інші ринки та пошук нових партнерів (32% респондентів).