СОТ прогнозує зростання світової торгівлі у 2024 році

Share

Світова торгівля у 2024 році поступово відновиться й почне зростання у 2025 році, оскільки вплив інфляції та високих процентних ставок залишається позаду.

Про це йдеться у звіті СОТ «Перспективи та статистика світової торгівлі».

Наведені ілюстрації згенеровані штучним інтелектом (АІ) від Bing.

Згідно з прогнозами організації, обсяги глобальної торгівлі товарами у поточному році зростуть на 2,6%, а у 2025 році – на 3,3%.

При цьому підкреслюється, що 2023 році глобальний товарообіг скоротився на 1,2%, у вартісному вираженні експорт товарів скоротився – на 5%, до 24,01 трлн дол.

У 2023 році обсяги імпорту скоротилися в більшості регіонів, але особливо в Європі. Основними винятками були великі країни-експортери палива, чий імпорт підтримувався високими експортними надходженнями, оскільки ціни на енергоносії залишалися високими за історичними мірками.

Світова торгівля залишалася значно вищою за допандемічний рівень протягом усього 2023 року. До четвертого кварталу вона майже не змінилася порівняно з аналогічним періодом 2022 року (+0,1%) і лише трохи зросла порівняно з аналогічним періодом 2021 року (+0,5%).

Також в СОТ зауважують, що у 2024 році очікується послаблення інфляційного тиску. Це дозволить реальним доходам знову зростати, особливо в розвинених країнах, і, таким чином, стимулюватиме споживання промислових товарів.

“Відновлення попиту на товари у 2024 році вже очевидне, а індекси нових експортних замовлень вказують на поліпшення умов торгівлі на початку року”, – йдеться у звіті.

Що стосується ризиків, то в СОТ попереджають, що геополітична напруженість і політична невизначеність можуть обмежити масштаби відновлення торгівлі.

Зокрема, ціни на продовольства та енергоносії можуть знову зазнати стрибків, пов’язаних з геополітичними подіями.

При цьому у спеціальному аналітичному розділі звіту, присвяченому кризі в Червоному морі, зазначається, що хоча економічний вплив перебоїв у роботі Суецького каналу поки що були відносно обмеженим, деякі сектори, такі як автомобільна промисловість, виробництво добрив і роздрібна торгівля, вже постраждали від затримок і зростання вартості вантажоперевезень.