Котирування Platts не мають застосовуватися при розгляді трансфертного ціноутворення – юрист

Share

Перевірки контрольованих операцій в трансфертному ціноутворенні характеризуються суперечливою та недобросовісною поведінкою українських податківців, що підтверджує низка судових справ за останні п’ять років, розповів Володимир Бевза, юрисконсульт Групи Метінвест під час семінару юридичної фірми Sayenko Kharenko «Як перемогти у трансфертному ціноутворенні».

Бевза навів приклад недобросовісного тлумачення норм Податкового кодексу, що стосуються застосування котирувань інформаційного агентства Platts. Він звернув увагу, що відповідна норма була прийнята у грудні 2014 року виключно для обрахунку рентної плати за добування корисних копалин. Крім того, мав місце випадок прямої підтасовки даних – податківці посилалися на інформацію Platts, тоді як саме агентство категорично заперечило її надання.

Податківці ж у деяких спорах з українськими компаніями вказують на обов’язковість застосування даних Platts у якості джерела інформації при розгляді спірних питань навколо трансфертного ціноутворення. Судова практика також демонструє непослідовність Державної податкової служби, оскільки в одних судових справах від компаній вимагають застосування даних Platts, як от у випадку окремих підприємств Метінвесту або Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, а в інших – не вимагають, як, наприклад, у добувної компанії Рудомайн.

Більше того, за словами Бевзи, із дати прийняття норми Податкового кодексу, що стосується використання інформації Platts щодо рентних платежів (2015 р.) досі не з’явилося жодного роз’яснення від ДПС України щодо їх застосування у контексті трансфертного ціноутворення. Юрист Метінвесту вважає, що це доводить первинний намір податкової застосовувати дані Platts виключно для питань оподаткування видобутку корисних копалин.

Такі дії податківців під час перевірок контрольованих операцій вказують на суперечливу поведінку та недотримання посадовими особами контролюючих органів принципу добросовісності. Бевза вважає за доцільне наголошувати на цих фактах під час оскарження результатів податкових перевірок.

Нагадаємо, під час семінару партнер юридичної фірми Sayenko Kharenko Віталій Оджиковський також звертав увагу, що ДПСУ суттєво знизила якісний рівень розгляду спірних питань щодо трансферного ціноутворення. Якість професійних кадрів, які займаються питаннями ТЦ в українських податкових органах, відчутно знизилась, і загалом відбулося повернення до класичної агресивної та профіскальної поведінки, основною метою якої є стягнення коштів до бюджету.