НБУ завершив розробку концепції обов’язкового страхування воєнних ризиків

Share

Нацбанк завершив розроблення концепції створення механізму страхування воєнних ризиків, яку вже погоджено з Мінекономіки та Мінфіном.

Про це повідомила перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова, передає Інтерфакс-Україна.

“Ми завершили й погодили концепцію створення механізму страхування воєнних ризиків. Це була також довга робота, яку ми за підтримки Світового банку розпочали ще у 2022 році”, – зазначила Рожкова.

За її словами, ця концепція і механізм передбачають обов’язкове страхування воєнних ризиків певного проєкту об’єктів.

Вона додала, що список самих воєнних ризиків на першому етапі запуску механізму буде дуже сильно обмежений.

“Обов’язкове страхування дасть можливість залучити до цього процесу дуже велику кількість об’єктів, що дасть можливість суттєво знизити вартість такого страхування”, – вважає перша заступниця голови банку.

Вона зазначила, що діятимуть три рівні покриття: вітчизняні страхові компанії, державне агентство (страхування – ред.) і західні перестрахувальні компанії.

Представниця Нацбанку повідомила, що для запуску цього механізму потрібне написання спеціального закону.

“Світовий банк, Єврокомісія, Європейський банк реконструкції та розвитку, та інші міжнародні партнери, включаючи міжнародних перестрахових брокерів, вже долучались до опрацювання цього механізму та висловили повну готовність надавати нам всю технічну допомогу при написанні закону…І в наших планах до червня місяця цей законопроєкт уже завершити”, – наголосила Рожкова.

Вона висловила сподівання, що механізм запрацює цього року, назвавши це “амбітною метою”.

“Ми говоримо про створення повнофункціонального механізму, який може запрацювати вже зараз і працюватиме ще довгі роки після закінчення широкомасштабної війни, оскільки безпекові ризики зберігатимуться”, – підсумувала заступниця голови Нацбанку.