НБУ очікує швидке та суттєве підвищення тарифів на е/е

Share

НБУ прогнозує поступове приведення тарифів на послуги ЖКГ до економічно обґрунтованих рівнів протягом кількох років.

Про це йдеться в інфляційному звіті регулятора

“Очікується поетапне приведення тарифів на послуги ЖКГ до економічно обґрунтованих рівнів протягом кількох років. Водночас з огляду на складну ситуацію в енергетиці дотаційні тарифи на електроенергію для побутових споживачів можуть зростати швидше”, – підкреслили в НБУ.

Зокрема, у цей прогноз закладається достатньо швидке та суттєве зростання цін на електроенергію. Як зазначили в Нацбанку, це формуватиме додатковий тиск на ціни та потреби в збільшенні субсидій для населення.

“Тривале відтермінування рішень щодо підвищення тарифів на послуги ЖКГ зумовить нижчу інфляцію, але накопичуватиме квазіфіскальні дисбаланси й погіршить фінансовий стан державних енергокомпаній. Це посилюватиме ризики нестабільності на внутрішньому ринку енергоресурсів, погіршуватиме інвестиційний потенціал галузі, тоді як ціновий тиск тільки відкладає”, – йдеться у звіті.

Крім цього, в документі йдеться про те, що ураховуючи останні теракти Росії проти енергетичної інфраструктури, НБУ закладає в прогноз дефіцит е/е у середньому на рівні близько 5% у 2024-2025 роках, однак ризики нових руйнувань і відповідно вищих дефіцитів зберігаються.

“Виникнення значного дефіциту е/е є вірогідним вже в II кварталі 2024 року зі зниженням водопілля та потребою в ремонтах блоків АЕС. Надалі дефіцит е/е може збільшитися зі зростанням споживання влітку та в опалювальний сезон”, – зауважили в регуляторі.

Водночас наголошується, якщо не буде нових значних руйнувань, за оцінками НБУ, дефіцит е/е навіть з урахуванням імпорту та частковим відновленням/встановленням нових генеруючих потужностей становитиме 5-7% у середньому протягом ІІ- IV кварталів 2024 року.

“Це означатиме як обмеження споживання для ДГ, так і для промисловості. Через нерівномірність споживання упродовж доби у пікові години дефіцит може сягати 25-30% та бути вищим в енергодефіцитних регіонах. Дефіцит зберігатиметься й у 2025 році (у середньому 7% в I кварталі та по 3% до кінця року)”, – зазначили в Нацбанку.