НБУ дав втішний прогноз щодо експорту продукції ГМК 

Share

Стабільне функціонування морських перевезень стимулюватиме подальше зростання експорту продукції ГМК.

Про це йдеться в інфляційному звіті Нацбанку.

Як зазначається, налагоджування ланцюгів постачання сировини стимулюватиме поступове збільшення експорту хімічної продукції.

При цьому нарощування експортних поставок поліпшить фінансовий стан підприємств та сприятиме посиленню стійкості валютного ринку.

“Проте у 2025-2026 роках очікується певне сповільнення зростання загального експорту через менші обсяги поставок сільськогосподарських культур в умовах нижчих урожаїв 2024 року та поступового відновлення внутрішнього споживання”, – йдеться у звіті.

Наголошується, що швидкому відновленню експорту заважатимуть руйнування та пошкодження виробничих та логістичних потужностей, а також дефіцити в енергетичній системі. Проблеми з електроенергією будуть додатково стримувати нарощування експорту ІТ-послуг.

Водночас блокада західних кордонів гальмувала імпорт товарів через значну частку автоперевезень у його транспортуванні. Це дещо стримувало виробничу та інвестиційну діяльність, також діяльність секторів послуг, передусім торгівлі.

“Надалі зростання імпорту відновиться в умовах завершення блокади та стійкого внутрішнього попиту. Для забезпечення потреб оборонного сектору, відбудови виробничої та логістичної інфраструктури закупівлі продукції машинобудування, хімічної продукції та промислових товарів збільшуватимуться на всьому прогнозному горизонті”, – наголосили в НБУ.

Своєю чергою переорієнтація аграріїв на олійні культури та збільшення площ посівів із 2025 року призведуть до зростання імпорту добрив. Для балансування внутрішньої енергетичної системи та пожвавлення внутрішнього виробництва збільшуватиметься потреба в закупівлях енергоносіїв.

Проте, в НБУ зауважили, що подальше скорочення витрат українців через їх адаптацію за кордоном, а також виключення з обліку осіб, які втратили податкову резидентність, стримуватиме нарощування імпорту на всьому прогнозному горизонті. У результаті додатний внесок чистого експорту в приріст ВВП зменшиться у 2024 році, а з 2025 року стане від’ємним.