Скасування мит ЄС допомогло українському ГМК вистояти під час війни – експерт

Share

Скасування мит Євросоюзом щодо української продукції ГМК після широкомасштабного російського вторгнення відкрило європейський ринок для металургійних компаній. Це допомогло зберегти обсяги продажу продукції, забезпечити стабільність та працездатність українських підприємств.

На цьому наголосив керівник з міжнародних зв’язків компанії «Метінвест» Андрій Криль під час Ukraine’s Future Summit, передає ГМК Центр.

Так, Криль висловив сподівання, що відносно вільний доступ українських компаній до європейського ринку буде збережено, оскільки сектор ГМК чи не найбільше постраждав від війни – щонайменше половина українських металургійних потужностей втрачена.

«Кожна тонна продукції, яку ми можемо продати до ЄС, забезпечує робочі місця та зайнятість на стратегічно важливих підприємствах. Однак ми вбачаємо певні виклики у майбутньому, оскільки на ринку ЄС все ще присутня певна кількість російської продукції, й ми вважаємо, що це неправильно. Її необхідно усунути», – додав він.

Криль підкреслив, що скоро новою перешкодою для роботи на європейському ринку для українських компаній стане вуглецеве мито (CBAM), яке запрацює в повному обсязі через 18 місяців. Проте висловив сподівання, що завдяки діалогу між українським урядом та Єврокомісією, ці перешкоди можуть бути подолані, а торговельні потоки залишаться безперебійними.

На його думку, наразі український та європейський металургійні сектори стикаються з однаковими викликами.

“Мова йде про декарбонізацію, про виробництво “зеленої” сталі, про зміну способу організації всієї галузі, й ми вважаємо, що об’єднання зусиль та деяких проєктів між українською та європейською сторонами може бути корисним, а Україна може певною мірою допомогти декарбонізувати європейську металургійну промисловість, тому що ми маємо найбільші запаси залізної руди в Європі, й ці руди підходять для нового способу виробництва. Наш енергетичний мікс, із різних причин, є більш “зеленим”, ніж середній енергетичний мікс в ЄС”, – пояснив Криль.

Підсумовуючи, він додав, що Україна є правильним стратегічним партнером Євросоюзу, якщо говорити про стратегічну автономію та решоринг бізнесу.