Країни G7+ долучаться до відновлення енергетичного сектору України

Share

Країни “Великої сімки” долучаться до відновлення та модернізації енергетичного сектору України.

Про це повідомила пресслужба Мінвідновлення за результатами зустрічі віцепремʼєр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова із Координаційною групою G7+ з підтримки енергетичного сектору України.

Під час зустрічі були представлені оновлені дані щодо руйнувань і потреб України у звʼязку з атаками Росії на енергетичну інфраструктуру. Також був представлений план модернізації та захисту генеруючих потужностей для споживачів в рамках підготовки до опалювального сезону.

Представники країн «великої сімки» зазначили, що з урахуванням атак РФ на українську енергосистему, критично важливо оперативно реагувати на ситуацію.

Для цього представники групи під головуванням Італії домовились про визначення доступних та нових джерел фінансування, варіанти перерозподілу існуючих ресурсів, негайний пошук доступного обладнання для відновлення генерації електроенергії.

Також була визначена необхідність залучення експертів приватного сектору для консультацій з ремонту та переходу до розподілених рішень виробництва енергії.

«Зосередив увагу партнерів на необхідності відновлення опалення та підвищення захисту нашої енергетичної системи. Це особливо важливо для Харкова, де ситуація стає критичною. Під час робочої поїздки в місто разом з ПРООН, посольствами Данії, Естонії, Швеції, Франції, Польщі побачили наочно, як можна підготувати Харків до наступного опалювального сезону. Потреба від міста та області зведена спільними силами місцевої, регіональної влади та уряду і передана партнерам. Підготовка до опалювального сезону в нинішніх умовах – серйозний виклик для всієї країни», – наголосив Кубраков.