Бізнес покращив оцінку митної сфери в Україні – ЄБА

Share

Інтегральна оцінка “Митного індексу”, що щорічно публікується Європейською бізнес-асоціацією (ЄБА), зросла до 3,24 бала з 5 можливих та знаходиться у нейтральній площині (3,17 бала у 2022 році).

Про це повідомила пресслужба асоціації.

При цьому серед компонентів індексу митні експерти найгірше оцінили якість надання митних послуг та професіоналізму посадових осіб – 2,76 бала.

Попри те, що більшість опитаних, а саме 56% оцінюють якість митних сервісів задовільно, 25% вважають її низькою, а 6% – дуже низькою. Кількість респондентів, що позитивно оцінюють роботу митниці, скоротилась з 24% у 2022 році до 13% у 2023 році.

Інтегральна оцінка рівня корупції на митниці склала 3,20 балів. Більшість опитаних, а саме 60% не помітили зміни рівня корупції, тоді як 15% вважають, що він дещо зменшився, а 12% – що істотно зменшився. Водночас 14% вважають, що прояви корупції на митниці посилились.

Найвищою традиційно є оцінка роботи системи «Єдине вікно» – 3,77 бала. Думки митних експертів розділились – по 41% оцінюють роботу системи задовільно та добре. Ще 18% дуже добре оцінюють взаємодію держорганів у рамках роботи «Єдиного вікна».

Найбільшими викликами при проходженні митниці, як повідомляють компанії, на сьогодні є бюрократія та додаткові перевірки, несприйняття митними органами заявленої вартості товару та її коригування, корупційний тиск, деякі питання кодифікації, труднощі у взаємодії з ветеринарною службою та Держпродспоживслужбою, страйки на кордоні, що уповільнюють рух.

Варто зазначити, що наразі 79% компаній розглядають альтернативні логістичні маршрути в об’їзд Польщі через блокування кордону.

Також порівняно з минулим роком зросла кількість компаній, що планують отримувати статус АЕО (авторизованих економічних операторів) або окремі спрощення – з 66% до поточних 71%.