41% СЕО опитаних компаній ЄБА прогнозують у 2024 році зростання доходів

Share

У 2024 році керівники членських компаній Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) прогнозують переважно позитивну або стабільну динаміку у зміні доходів їхнього бізнесу.

Про це свідчать результати нової хвилі опитування ЄБА “Бізнес в умовах війни”.

Так, 41% опитаних СЕО очікують зростання доходів (в USD), 35% очікують доходи на рівні попереднього року, і 24% – прогнозують скорочення доходів. Майже ідентичною є оцінка динаміки доходів у натуральному виразі.

Як зазначається, наразі 78% членських компаній Асоціації працюють в повному обсязі, тоді як рік тому повноцінно працювали 54%. Кількість компаній, що мають обмеження у роботі, продовжує відповідно скорочуватись – з 46% минулого року до поточних 21%. Найбільш поширеним обмеженням залишається скорочення географії діяльності компаній. Не працюють наразі 1% опитаних компаній.

Більшість компаній, а саме 88% виплачують заробітні плати у повному обсязі, при цьому 15% виплачують бонуси чи додаткові кошти. Водночас 43% компаній підвищили рівень заробітних плат співробітникам. Кількість підприємств, що скорочують рівень оплати чи звільняють персонал у 2024 році залишається доволі низькою і наразі складає 5% та 3% відповідно.

Бізнес зберігає фінансову стійкість попри відчутні втрати від війни. Наразі 46% опитаних компаній мають фінансові резерви на період понад рік, 19% – на рік, 24% – на пів року та 6% – на кілька місяців.

В ЄБА також поцікавились у керівників, як змінились їхні настрої порівняно з 2023 роком.

Так, у 28% опитаних настрої не змінились, у 8% – покращились, однак у більшості – 64% – погіршились. Серед основних причин, що впливають на зміни настроїв бізнесу, топ-менеджери називають військову ситуацію, ситуацію з мобілізацією та затримку і невизначеність з міжнародною допомогою (зокрема, від США).