Україна за два роки побудувала понад 660 МВт нових потужностей ВДЕ 

Share

Протягом воєнних 2022-2023 років в Україні було введено понад 660 МВт нових потужностей відновлюваних джерел енергії. 

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, передає пресслужба міністерства. 

Галущенко наголосив, що внаслідок вторгнення РФ Україна втратила значні потужності ВДЕ – 80% ВЕС та 20% СЕС. 

“Але навіть у таких умовах частка ВДЕ в енергоміксі України залишається значною – у 2023 році близько 10% електроенергії було вироблено на вітро- та сонячних електростанціях. Враховуючи великі ГЕС, частка виробленої чистої енергії сягнула 20,3% (більше, ніж у довоєнний період)”, – підкреслив міністр.

Зазначено, що протягом 2022 року було побудовано близько 312 МВт нових потужностей ВДЕ, у 2023-му введено у роботу близько 350 МВт. Це сонячні, вітрові електростанції, а також біогазові та малі гідроелектростанції. 

«Ухвалена минулого року Енергетична стратегія України передбачає, що ми й надалі продовжуватимемо курс на виробництво чистої енергії. Вже у 2030 році частка ВДЕ має становити не менше 25% в енергетичному балансі, а до 2050 року Україна має досягти кліматичної нейтральності», – зауважив Галущенко.

За його словами, на сьогодні українська атомна галузь виробляє понад 55% електроенергії. У межах Енергетичної стратегії України планується побудувати 9 нових атомних блоків, будівництво чотирьох з яких може розпочатися вже у 2024 році. 

Як повідомлялося раніше, у червні 2023 року було ухвалено розроблений за пропозиціями Міненерго Закон про «зелену» трансформацію енергосистеми.