Україна почне будівництво 4 нових ядерних реакторів цього року – Галущенко 

Share

Україна розраховує розпочати будівництво чотирьох нових атомних енергоблоків цього літа або восени, щоб компенсувати втрату енергетичних потужностей через війну з Росією.

Про це в інтерв'ю Reuters повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. 

Два енергоблоки, які включають реактори та супутнє обладнання, базуватимуться на російському обладнанні, яке Україна хоче імпортувати з Болгарії, тоді як інші два будуть використовувати західні технології від виробника енергетичного обладнання Westinghouse.

За словами Галущенка, усі чотири реактори будуть побудовані на Хмельницькій атомній електростанції на заході України.

Ці терміни є більш агресивними, ніж ті, які раніше окреслювалися Києвом, який говорив про початок робіт у 2024 році, не уточнюючи, що всі чотири реактори можуть бути розроблені одночасно.

"Я думаю, що (ми почнемо будівництво) влітку-восени", – зазначив Галущенко. "Нам потрібні корпуси", – додав він, маючи на увазі корпуси реактора, які доведеться імпортувати. Третій і четвертий енергоблоки ми хочемо зробити відразу".

Нагадаємо, що, будівництво 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС розпочалося у 1980-х роках, але було заморожене.

Після здобуття незалежності від Радянського Союзу в 1991 році Україна побудувала три нові ядерні реактори – по одному на Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській атомних електростанціях.

Наразі три атомні електростанції на підконтрольній Україні території виробляють понад 55% електроенергії, але Київ хоче розширити цей сектор, щоб компенсувати втрату Запорізької АЕС, яку Росія захопила на початку широкомасштабного вторгнення в Україну.

"3-м і 4-м (Хмельницьким) блоками ми хочемо компенсувати Запорізький, і зараз ми ведемо переговори з нашими болгарськими партнерами щодо двох реакторів, які ми хочемо забрати. Якби ми сьогодні отримали корпуси реакторів, я думаю, що пройшло б 2,5 роки, і ми б мали третій реактор на лінії, – зауважив Галущенко.

Паралельно з будівництвом радянських блоків ВВЕР-1000 Україна хоче розпочати підготовчі будівельні роботи для розміщення двох сучасних західних блоків AP-1000, також у Хмельницькому.