У Міненерго розповіли про плани збільшення експорту е/е

Share

Україна планує поступово розширювати пропускну спроможність для експорту-імпорту електроенергії з країнами Європейського Союзу, до 2050 року її планується збільшити до 10 ГВт

Про це розповів міністр енергетики Герман Галущенко, передає Інтерфакс-Україна.

«Спочатку буде трохи понад 2 ГВт, у 2032 році ми плануємо збільшити перетин до 6 ГВт, а 2050-го – до 10 ГВт», – сказав міністр.

За його словами, проведені дослідження, у тому числі мережі системних операторів континентальної Європи (ENTSO-E), прогнозують на 2030-2050 роки певний дефіцит електроенергії в частині країн ЄС.

«Наш план – і це цілком досяжна річ – стати енергетичним хабом для Європи. Для цього, крім будівництва генерації, також необхідно мати перетин, щоб ми могли фізично цю електроенергію передавати», – розповів Галущенко.

Міністр нагадав, що Україна рухається до відмови від використання вугілля при виробництві електроенергії, і майбутній енергетичний «мікс» у країні має складатися з 50% атомної генерації та 50% відновлюваних джерел усіх видів.

Він також нагадав про плани побудувати до 2032 року три нові блоки АЕС за технологією АР1000 компанії Westinghouse.

«Далі ми плануємо більше – до дев'яти, а може, і більше треба будувати з урахуванням того, що у нас будуть виводитися старі блоки. Першими будуть заміщені два блоки Рівненської АЕС ВВЕР-440», – описав плани міністр.

Голова Міненерго також нагадав про наміри спорудження малих модульних реакторів, промислового виробництва яких ще не існує.

«Якби зараз уже було промислове виробництво ММР, я думаю, це найкраще рішення для нас як держави, яка має атомну генерацію та фахівців-атомників», – додав міністр.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom