Вантажообіг через порти Дунаю у 2023 році досягнув рекордного показника

Share

У 2023 році вантажообіг через порти Дунаю став рекордним – понад 29 мільйонів тонн, це приріст у майже 6 разів порівняно з довоєнним періодом.

Про це повідомив голова ДП “АМПУ” Юрій Литвин, передає пресслужба Мінвідновлення. 

«В умовах нестабільної безпекової ситуації в Чорному морі дунайські порти лишилися одним з найбільш надійних експортних шляхів. Саме тому велика частка зусиль була спрямована на оптимізацію роботи цих портів”, – зауважив Литвин. 

За його словами, зокрема за 2023 рік кількість суднозаводів збільшилася вдвічі – 13 045 одиниць порівняно з 8 944 у 2022 році. 

“Спільно з бізнесом у 2023 році ми запустили 23 точки перевалки, реалізуємо ще 15 таких інвестиційних проєктів у портах Ізмаїлу та Рені. Протягом 2022-2023 років виконано експлуатаційне днопоглиблення в обсязі 3,33 млн кубічних метри що допомогло суттєво збільшити кількість прохідних судів. Збільшена чисельність лоцманського складу. У порту Рені біля причалів одночасно розміщувались 22 морських судна і 40 барж”, – зазначив голова АМПУ.

У пріоритетах на 2024 рік Литвин окреслив:

• підтримку паспортних глибин морських портів України;
• цифровізацію процесів у портах Дунаю, об’єднання їх в одну спільну диспетчерську систему з портами Великої Одеси;
• технічне забезпечення лоцманів та оновлення систем моніторингу руху суден;
• виконання ремонтів автошляхів та залізничних колій;
• міжнародне співробітництво в рамках RDNA 3;
• розвиток українського морського коридору, розширення номенклатури вантажів що обробляються у портах.

Як повідомлялося раніше, у 2023 році порти Одеського регіону перевантажили понад 50 млн т вантажів, що на 15% більше, ніж у 2022 році.