Україна у 2023 році залучила понад 42 млрд дол зовнішнього фінансування

Share

Україна 2023 року залучила $42 млрд зовнішнього фінансування тільки на покриття бюджетних потреб і рекордний обсяг запозичень на внутрішньому ринку, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко, передає Інтерфакс-Україна. 

"Це дало змогу профінансувати всі необхідні видатки, насамперед сил безпеки та оборони.", – зазначив Марченко. 

Міністр висловив сподівання, що будуть виконані плани за доходами, хоча зазначив, що у випадку митниці це "менш імовірно".

Марченко підкреслив, що Україна виконала свої зобов'язання за програмою розширеного фінансування з МВФ і макрофінансової допомоги ЄС.

Загалом він констатував, що виконання держбюджету 2023 року видалося набагато спокійнішим.

"Зараз менше турбує навіть не 2024 рік, а 2025-й", – відповів глава Мінфіну на запитання про прогноз виконання бюджетних планів наступного року.

Він наголосив, що необхідно залишатися в програмі з МВФ і домогтися відкриття Ukraine Facility від Євросоюзу, що на 50% розв'яже проблему 2025 року, пов'язану з великою невизначеністю, зокрема через вибори в країнах-партнерах.

За словами Марченка, Україна має вживати заходів для зниження залежності від зовнішніх партнерів.

"Ключ – узгодженість дій урядової команди в широкому сенсі цього слова", – заявив міністр фінансів. 

Водночас в Мінфіні повідомили, що у грудні 2023 року до загального фонду держбюджету України надійшло близько 5 млрд доларів зовнішнього фінансування. Грантові кошти, які надаються на безповоротних умовах, склали 11% із загального обсягу фінансової допомоги.

Серед донорів у грудні 2023 року: 

• Японія – 2,2 млрд дол. (пільгове фінансування та гранти);
• ЄС – 1,6 млрд дол. (пільгове фінансування);
• МВФ – близько 900 млн дол. (пільгове фінансування);
• Норвегія – 190 млн дол. (грант);
• Німеччина – 55 млн дол. (грант);
• США – 50 млн дол.(грант);
• Швейцарія – 20 млн дол.(грант);
• Світовий банк – 8 млн дол. (пільгове фінансування).

Залучена міжнародна допомога спрямовується на фінансування пріоритетних соціальних видатків держбюджету, зокрема, на забезпечення оплати праці працівників секторів освіти та охорони здоров’я, гуманітарні потреби, а також забезпечення соціального захисту населення.