Китай, Франція і Японія заморозили участь у російському проєкті “Арктик СПГ-2”

Share

Іноземні акціонери російського проєкту "Арктик СПГ-2" – французька TotalEnergies, китайські CNPC і CNOOC і консорціум японських Mitsui і JOGMEC – оголосили форс-мажор за участю в проєкті. 

Про це повідомляє Silkbridge

Зазначено, що це може призвести до того, що "Арктик СПГ-2" позбудеться довгострокових контрактів на вивезення СПГ. А російська нафтовидобувна компанія "Новатек" буде змушена самостійно фінансувати проєкт.

При цьому в Росії критично постає питання про наявність танкерів льодового класу для вивезення СПГ.

За даними "Коммерсантъ", судноверф "Звезда" затримує поставку танкерів. І щонайменше 2024 року в Росії сподіваються на іноземні танкери, які розраховують отримати з іноземних верфей.

Крім того, поки що "Арктик СПГ-2" змушений буде продавати газ на спотовому ринку.

Паралельно з цим китайські корпорації CNPC і CNOOC звернулися до уряду США з проханням звільнити їх від дії санкцій, накладених на проєкт "Арктик СПГ-2".

Китайські компанії надіслали запити в управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Мінфіну США, прагнучи захистити свої інтереси в проєкті як акціонерних партнерів.

CNPC (China National Petroleum Corp) і CNOOC (China National Offshore Oil Corp.) мають по 10% акцій в "Арктиці СПГ 2".

Як зазначалося раніше, 2 листопада проєкт "Арктик СПГ-2" потрапив до списку санкцій США.

За даними Bloomberg, "Арктик СПГ 2" має вирішальне значення для прагнення Росії збільшити виробництво СПГ більш ніж утричі до кінця десятиліття.

Це проєкт компанії "Новатек" з видобутку природного газу і виробництва скрапленого природного газу на Гіданському півострові. Проєкт передбачає будівництво трьох технологічних ліній з виробництва скрапленого природного газу потужністю 6,6 млн т на рік кожна.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom