Більше 40% публічних закупівель з вимогою локалізації відбувається з порушеннями – CMD Ukraine

Share

У листопаді 2023 року на платформі Prozorro опубліковано інформацію про 1054 закупівлі товарів на суму 5,2 млрд грн, на які розповсюджується вимога локалізації. З них 459 тендерів (43,5%) відбулись з порушенням законодавства про локалізацію.

Про це свідчать дані дослідження аналітичного центру CMD Ukraine, повідомив заступник голови комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

“Сотні чиновників йдуть на ці зловживання не просто так. Коли ігнорується вимога локалізації, виграє який китайський чи турецький виробник, що виводить гроші з України за сприяння зацікавлених осіб”, – зауважив нардеп. 

Водночас за даними центру, якби всі товари у згаданих закупівлях мали б мінімально встановлений законом на поточний рік рівень локалізації 15%, це забезпечило б близько 2,5 млрд. грн. податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів, а також відповідний мультиплікативний ефект.
 
Зазначено, що протягом листопада на Prozorro оголошено 616 закупівель товарів, до яких застосовувалася вимога локалізації, але у 273 з них ця вимога не була дотримана. 

Крім того, у за цей період було підписано 333 договори про закупівлі товарів, які підпадають під вимоги щодо локалізації, але до 122 з них не були додані документи щодо підтвердження локалізації. Також у листопаді було виконано 105 договорів, щодо яких застосовується вимога локалізації, але у 64 з них не було надано фактичну калькуляцію щодо української складової у предметі закупівлі.

До топ-5 найбільших замовників публічних закупівель тендерів, у яких виявлено порушення щодо дотримання вимог локалізації, увійшли:

1. КП “Кривбасводоканал” – 36,12 млн;
2. ПАТ "Укргідроенерго" – 33,43 млн грн;
3. ДП "НАЕК "Енергоатом" ВП ПАЕС – 30,77 млн грн;
4. КП "Сєвєродонецьке тролейбусне управління" – 22,5 млн грн;
5. ГУ ДСНС України у м. Київ – 17,49 млн грн.

Кисилевський нагадав, що законодавство про локалізацію у 2023 році вимагає при публічних закупівлях продукції машинобудування наявності в ній не менше 15% складової, виробленої в Україні. У 2024 році цей показник збільшиться до 20%.