Метінвест закликав ЄС відмовитися від імпорту російських слябів та сталевої заготовки у 2024 році

Share

Запланована на 1 квітня 2024 року заборона експорту російської сталевої заготовки, так само як запланована на 1 вересня заборона експорту російських слябів до Євросоюзу мають запрацювати у встановлений строк, щоб перекрити іще один канал залежності Євросоюзу від Росії. Таку думку в колонці для НВ висловив гендиректор Групи Метінвест Юрій Риженков.

Він зазначив, що Метінвест зміг знайти нових постачальників слябів для своїх європейських заводів після втрати контролю над комбінатами в Маріуполі. Саме там до широкомасштабного вторгнення Росії в Україну вироблявся весь обсяг напівфабрикатів для перекатних підприємств групи в Італії та Британії.  

«З втратою маріупольських комбінатів перед Метінвестом постав новий безпрецедентний виклик. Компанія мала не лише забезпечити напівфабрикатами свої європейські підприємства, що завжди були вертикально інтегрованими в загальну структуру групи та на 99% використовували сляби Азовсталі та ММК імені Ілліча, але й забезпечити їхню прибутковість. І ми успішно впоралися з цим викликом і не тільки не зупинили виробництво, а й навіть зберегли завантаження заводів на майже довоєнному рівні», – зазначив керівник групи.

З огляду на цей досвід Риженков вважає, що виробники в ЄС теж зможуть знайти альтернативу російському металу та відмовитися від використання заготовки, виробленої у країні-агресорці. Серед рішень, які прискорили процес всередині Метінвесту, він назвав такі: реорганізація управлінської структури а надання автономності підрозділу закупівель, диверсифікація постачальників, переорієнтація виробництва відповідно до кон’юнктури ринку, пошук нових ринків збуту, пошук внутрішніх нестандартних рішень.

«Точно можна стверджувати, що забезпечення безперебійного та, найголовніше, прибуткового виробництва листового прокату без використання російських напівфабрикатів не лише посильне, а й критично важливе завдання для європейських виробників. В умовах зниження споживання сталі в ЄС протягом останніх двох років на 7% та 5% відповідно європейським виробникам варто розглянути можливість використання незадіяних потужностей для виробництва та постачання напівфабрикатів на внутрішній ринок ЄС», – зауважив він.

Напередодні запланованого розширення санкцій ЄС на російську сталеву заготовку посилилося обговорення про можливе відтермінування цієї заборони. На думку Риженкова, таке рішення виглядало б нелогічно, враховуючи, що в ЄС вже діє заборона на імпорт готової продукції зі сталі російського походження. Тож він закликав діяти відповідно до запланованих термінів.   

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom