ЄС розглядає можливість відновити справу у СОТ проти США через тарифи на сталь – Bloomberg

Share

ЄС розглядає можливість відновлення справи проти США у Світовій організації торгівлі (СОТ) через суперечку щодо сталі та алюмінію епохи адміністрації Трампа. Тоді сторони встановили взаємні мита на товари на суму понад 10 млрд дол.

Про це повідомляє Bloomberg.

Єврокомісія досгяла тимчасового перемир'я з цього питання а адміністрацією Байдена у 2021 році. ЄС і США взяли дворічний термін для досягнення згоди щодо так званої Глобальної угоди зі сталого виробництва сталі а алюмінію, яка назавжди поклала б край торговельній суперечці і тарифам. Якщо її не буде досгянуто, деякі мита можуть повернутися у 2024 році. 

У рамках перемир’я 2021 року США частково скасували свої тарифи на метали, запровадивши набір тарифних квот, на імпорт понад які застосовуються відповідні мита. ЄС заморозив усі свої обмежувальні заходи. У Євросоюзі вважають, що це створило незбалансовану ситуацію, коли експортери блоку сплачують мита на понад 350 млн доларів на рік. 

Як зауважується, відновивши справу у СОТ, ЄС залишить “відкритими двері” для запровадження тарифів у майбутньому, водночас продовживши врегулювання, яке дозволить уникнути повернення мит на мільярди доларів на початку наступного року. Брюссель ще має прийняти остаточне рішення. 

Раніше агентство повідомляло, що ЄС виступає проти повернення мит для США через побоювання, що це може сприяти кампанії Трампа напередодні виборів в листопаді 2024 року. ЄС і Сполучені Штати вже протягом кількох місяців ведуть інтенсивні переговори, намагаючись вирішити суперечку. 

“Сполучені Штати хочуть продовжити статус-кво після американських виборів до кінця 2025 року. ЄС просить замінити поточну систему тарифних квот – яка включає десятки як квартальних квот, так і категорій сталі – річними квотами для того, щоб краще відображати торговельні потоки”, – підкреслили в агентстві. 

Водночас Bloomberg зауважає, що адміністрація Байдена поки відхилила прохання європейців, при цьому США все ще можуть піти на деякі незначні поступки.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom