Проблеми з логістикою відбиваються на готовності світового ринку зерна працювати з Україною

Share

Попри удари ракетами по одному із суден в одеському порту, морський коридор працює, але подібні прецеденти позначаються на вартості фрахту і готовності учасників світового зернового ринку працювати з Україною

Про це заявив міністр аграрної політики й продовольства Микола Сольський в ефірі єдиного національного телемарафону, передає Інтерфакс-Україна. 

"Перш за все, він (морський коридор – ІФ-У) функціонує. По-друге, це поганий прецедент, який впливає на вартість фрахту, готовність трейдерів, інших учасників зернового ринку в Україні та за межами країни, які купують у нас зерно, працювати з Україною", – зазначив Сольський.

Коментуючи блокаду україно-польського кордону польськими перевізниками, міністр наголосив, що ця проблема є суттєвою, і має наслідки як для України, так і для Польщі. Однак поки що говорити про розвиток кризи, на його думку, не варто.

За словами міністра, якщо питання не розв'язувати, то воно розвиватиметься в поганому напрямі, може вийти з-під контролю і створити більш суттєву проблему.  

Сольський порадив розуміти, що за блокадою стоїть невелика кількість перевізників, яких представляє одна асоціація. Проблему не створює польський уряд. Водночас інші асоціації перевізників Польщі мають іншу думку.  У демократичній Польщі є плюралізм думок, нагадав міністр.

Сольський підкреслив, що в Польщі після виборів триває процес формування коаліції та уряду. Вибір часу для пікетування кордону, за його словами, "не зовсім вдалий", оскільки в країні має бути діалог між страйкувальниками та урядом, а згодом мають тривати переговори між країнами.

"Позиція українського уряду очевидна: ми перебуваємо в ситуації війни. Такі речі негативно впливають на все, що переміщується через кордон (…). Разом із тим, ми завжди відкриті до переговорів з усіма нашими сусідами, тим більше з Польщею", – резюмував Сольський.