В Україні не очікується збільшення посівних площ цієї весни – Мінагрополітики 

Share

Україна планує на 2024 рік таку ж посівну площу, як і у 2023 році, але має занепокоєння щодо якості пшениці.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський в інтерв’ю Reuters.

«Я не очікую якихось кардинальних змін щодо посівних площ. Якщо посівні площі й зменшаться, то це буде дуже незначне зменшення», – зазначив Сольський.

Він нагадав, що всього під урожай 2023 українські аграрії засіяли 12,75 млн га ярих культур. З них 4 млн га кукурудзи, 5,3 млн га соняшнику та 1,78 млн га сої.

За словами міністра, через погані погодні умови минулої осені фермери посіяли меншу площу озимої пшениці – 4,2 млн га порівняно з 4,4 млн га роком раніше.

“Збільшення загальної посівної площі точно не буде. Я визнаю її скорочення, і відразу виникає питання, що тоді сіяти? У нас є тільки три варіанти – соняшник, соя і кукурудза”, – наголосив Сольський.

За його словами, аграрії намагатимуться збільшити посівні площі під сою, але серйозною перешкодою може стати брак якісного насіння. Він також зазначив, що відносно низькі ціни на насіння соняшнику та обов’язкова сівозміна перешкоджатимуть майбутньому збільшенню посівних площ під цією культурою.

У 2023 році Україна зібрала близько 28,7 млн тонн кукурудзи, обмолотивши майже 91% посівних площ. Частина кукурудзи все ще залишається незібраною на полях.

“Озима пшениця поки що пережила зиму без серйозних пошкоджень, але про якість майбутнього врожаю говорити зарано. Брак коштів в аграріїв, спричинений війною та труднощами з експортом, змусив їх економити й використовувати насіння пшениці нижчої якості”, – підкреслив міністр.