Пакет допомоги Україні від ЄС в розмірі 50 млрд є новим фінансовим форматом – Стефанішина

Share

Чотирирічна програма макрофінансової допомоги Україні від Європейського Союзу в обсязі 50 млрд євро, анонсована Єврокомісією – це новий фінансовий формат, оскільки традиційні методи допомоги не підійшли б зараз для України.

Про це заявила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв’ю ZN.UA.

«Ці 50 млрд є вже певним новим фінансовим форматом, тому що зазвичай країни розширення користуються спеціальними фондами розширення. Але ми там були б як слон у посудній лавці: розміри й потреби України неспівставні з іншими. Нам треба виживати. Тому ці традиційні фінансові інструменти не підходять для України. Ми не хочемо створювати напруження всередині ЄС. Але і ЄС проактивно запропонував рішення. Це дуже важливо», – пояснила Стефанішина. 

Вона зазначила, що нова програма передбачає спеціальний фонд для України, кошти з якого йтимуть на реформи, необхідні для вступу в ЄС, та покриття чотирирічної макрофінансової потреби. 

«І також кредитні кошти, що матимуть, за брюссельським висловом, мультиплікаційний ефект. Це коли Європейська комісія поширює свій кредитний авторитет на інвестиції в Україну. І всі інші гравці сприймають це як гарантію своїх інвестицій», – додала віцепрем’єр-міністр.

Вона також підкреслила, що наразі позавійськовий бюджет України повністю базується на програмах допомоги міжнародних партнерів, і це дещо ускладнює процес євроінтеграції.

«Але так не буде завжди. Як показала практика попередніх років, Україні в середньому потрібно два роки, щоби вийти на нормальний динамічний розвиток економіки», – резюмувала віцепрем’єр.