Ціна на землю в Україні за дев’ять місяців 2023 року  зросла на 10,4%, – KSE

Share

Середньозважена ціна на землю в Україні за підсумками січня-вересня 2023 року зросла на 10,4% – до 38,5 тис. грн/га.

Про це свідчать дані звіту про стан ринку земель в Україні, що підготували експерти Київської школи економіки (KSE), передає Інтерфакс-Україна.

Зазначено, що в Україні 31,1 млн га землі перебуває у приватній власності, тому зростання ціни на 10,4% дорівнює збільшенню капіталізації ринку сільгоспземель на 115,1 млрд грн, що відповідає приблизно десятій частині доходів загального фонду бюджету країни у 2023 році.

"У вересні 2023 року середньозважена ціна одного гектара всіх сільгоспземель склала 38,45 тис. грн. При цьому середньозважена ціна на землю з цільовим призначенням "для ведення товарного сільськогосподарського виробництва" була вищою за середню і склала 39 тис. грн/га. Це означає, що "товарні" землі цінуються ринком дещо більше, ніж інші види сільськогосподарських земель в Україні", – йдеться у звіті.

За інформацією експертів KSE, найвищі ціни на земельні ділянки сільгосппризначення спостерігаються в Івано-Франківській, Львівській, Волинській та Тернопільській областях та Київській та Полтавській областях. Найнижчі – на територіях, охоплених бойовими діями, а також у фронтових областях.

Згідно з дослідженням, у третьому кварталі 2023 року було зроблено 21,4 тис. транзакцій купівлі-продажу ділянок сільськогосподарського призначення площею 43,5 тис. га, що незначно відрізняється від показників другого кварталу, коли за ідентичної кількості договорів купівлі-продажу було реалізовано 44 тис. га сільгоспугідь. Водночас у другому та третьому кварталах 2023 року ринок землі був значно активнішим, ніж у першому кварталі, коли було укладено 15,7 тис. угод сукупною площею 32 тис. га.

"У четвертому кварталі ринок землі може ще більше зрости, адже після завершення жнив та вивільнення додаткових ресурсів для купівлі землі очікується активізація покупців та збільшення попиту на купівлю земельних ділянок", –  прогнозують у KSE.